Hlavní navigace

Microsoft Azure zvyšuje tlak na konkurenční Amazon

17. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft dosáhl u svého cloudu klíčové mety, když uvedl rozšířenou knihovnu se šablonami pro obrazy virtuálních strojů a snížil ceny služeb Azure.

Toto úterý společnost Microsoft uvedla řadu novinek týkajících se Windows Azure, včetně obecné dostupnosti Azure IaaS (infrastructure as a service) s možností nových předloh VMI (virtual machine image) pro servery SQL, BizTalk a SharePoint. Mezi změnami jsou i větší možné velikosti virtuálních strojů a nové ceny, které mají konkurovat společnosti Amazon a jejím Amazon Web Services (AWS). Novinou je nabídka Windows Azure Virtual Networks.


Azure IaaS a Virtual Networks byly poprvé ukázány v červnu minulého roku a představují významnou změnu pro platformu Azure, která se dříve profilovala jako výhradně PaaS (plaform as a service). V galerii šablon VMI se dnes nachází obrazy rodiny serverů Microsoft, což znamená Windows Server 2012, Windows Server 2008 R2, SQL Server, Biztalk Server a SharePoint Server, ale k dispozici jsou i obrazy distribucí systémů Linux, jako je Ubuntu, CentOS a Suse Linux. Uživatelé samozřejmě mohou nahrát vlastní obrazy VHD. To vše otevírá řadu alternativních cest pro společnosti mající zájem o související produkty, například přechod na cloudovou verzi SharePointu dnes může znamenat jít cestou předplatného Office 365 nebo nasazení odpovídajících obrazů na Azure.


U bitových obrazů VHD není během přenášení do nebo z Azure žádná konverze. Virtuální stroje vytvořené v Azure mohou být staženy a beze změny spuštěny na lokálních serverech se systémem Windows 2012 Server. To umožňuje pohodlné a snadné vytváření hybridních řešení, s virtuálními stroji běžícími v lokálním datovém centru i v cloudu Azure.


Prostřednictvím portálu Windows Azure Management Portal mohou uživatelé spravovat a monitorovat virtuální stroje, knimž lze připojovat datové disky, které se chovají jako standardní ukládací úložiště a lze je formátovat podle potřeby a možností VM (jako NTFS pro obrazy Windows , ext3 a ext4 pro Linux atd.)


Windows Azure nabízí i možnost vyvažování síťové zátěže, což organizacím umožňuje rozesílat síťový provoz na jedinou IP adresu nebo ho rozkládat na několik instancí daného virtuálního stroje. Windows Auzure Virtual Networks umožňují uživatelům propojovat jejich instance běžící v Azure s vlastními data centry a VPC (virtual private clouds), mají tak pod kontrolou síťovou topologii, konfiguraci adresního prostoru IP, směrovací tabulky a bezpečnostní pravidla.


K dispozici jsou dvě nové velikosti virtuálního stroje, 4jádrová konfigurace s 28 GB RAM a osmijádrová s 56 GB RAM. Výchozí velikosti systémového disku se zvětšuje z 30 na 172 GB. Remote Power Shell je k dispozici od počátku, což umožňuje automatizovat nastavování VM, aniž by došlo k jedinému interaktivnímu přihlášení k novým instancím.

příloha_ovladnete_sva_data


Mezi ohlášenými novinkami je i snížení cen o 21 procent za Windows Azur Virtual Machines a 33
procent za Azure Cloud Services, což podle vyjádření Microsoftu ceny srovnává s nabídkou Amazonu.

 

Byl pro vás článek přínosný?