Hlavní navigace

Microsoft kvůli chybám Spectre a Meltdown zpomalí Windows

18. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © lkeskinen
Zranitelnosti Meltdown a Spectre počítače zpomalí; nejvíce se dotknou starších řad procesorů na Windows 7 a 8, ušetřeny však nezůstanou ani Windows 10.

Nedávné prohlášení Microsoftu potvrdilo obavy odborníků: Aktualizace, které mají snížit riziko zneužití zranitelností nedávno odhalených v prakticky všech procesorech z posledních 10 i více let, výrazněji zpomalí některé starší systémy.

U Windows 10 by měla být podle zástupců firmy situace lepší: „Neočekáváme, že by si většina uživatelů zpomalení všimla, neboť jsou v řádu milisekund.“ O situaci referuje Terry Myerson, který vede skupinu Microsoftu zodpovědnou za Windows.

„Windows 10 s novějšími řadami procesorů (z roku 2016 a dál – Skylake, Kaby Lake a novější) vykazují zpomalení v řádu jednotek procent,“ píše na blogu firmy Myerson.

Starší čipy, obzvláště Haswelly a další stále rozšířené produktové řady, budou zasaženy tvrději. „Některé systémy jsou výrazněji zpomalené, a očekáváme, že si někteří uživatelé povšimnou snížení výkonu,“ dodává Myerson.

U Windows 7 a 8.1 bude situace ještě o něco horší: uživatelé pokles výkonu zajisté zaznamenají, opět obzvláště u starších procesorů.

Že se náprava zranitelností neobejde bez snížení výkonu bylo jasné: Meltdown a Spectre totiž přímo zneužívají prvek, který rychlost procesorů zvyšuje. Jedná se o takzvané spekulativní vykonávání kódu.

Pro zamezení šance zneužití chyb je nutné spekulativní vykonávání výrazně omezit. V případě Intelu pak bude dokonce do budoucna nutné změnit současný design čipů.

příloha_ovladnete_sva_data

Rozdílů v poklesu výkonu procesorů si samozřejmě všimne každý uživatel jinak: zaměstnanec vykonávající běžnou kancelářskou práci jej zaznamená jen těžko, naopak kupříkladu hráči mohou zpomalení pocítit. Problémy jsou očekávány i u datacenter, kde je jakékoliv snížení rychlosti poznat.

Dodatečná data a benchmarky hodlá Microsoft zveřejnit v následujících týdnech.

Byl pro vás článek přínosný?