Hlavní navigace

Mobilní telefon nabíjený dotekem prstu

12. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Technologií snažících se k napájení elektroniky využít teplo lidského těla už existuje celá řada. Následující projekt má za cíl dodat „poslední šťávu" vybitému mobilnímu telefonu.

 

Technologie zvaná PowerFelt by mohla fungovat tak, že by zařízení dokázalo získat energii pouze dotekem člověka (tedy samozřejmě v případě rozdílu mezi teplotou lidského těla a okolí, což je ale zajištěno téměř vždy). Dotek se realizuje prstem nebo by si na mobil snad bylo možné třeba i sednout.


Výzkum je dílem vědců z Wake Forest University a výsledky byly publikovány v časopisu Nano Letters.


Doteková plocha na krytu mobilu na omak připomíná textilii, jedná se ale o plastová vlákna, která uvnitř obsahují uhlíkové nanotrubičky zajišťující vlastní funkčnost. Tyto materiály mají být relativně levné; až dosud byla pro nasazení termoelektriky ve spotřebním zboží velkou překážkou právě cena: např. tellurid bismutu, používaný ve ventilátorech mobilních přístrojů i chladičích procesorů, je sice velmi účinný, ale stojí asi 1 000 dolarů za kilogram. Naopak celý kryt z uhlíkových nanotrubiček by mohl mobilní telefon prodražit snad jen o méně než dolar. 77 vrstev nanotrubiček poskládaných na sebe dokáže generovat výkon 140 nanowattů; počet vrstev v krytu telefonu by ovšem pro praktické nasazení bylo třeba ještě zvýšit.


Vědci z Wake Forest University jednají s investory o vytvoření komerční firmy zaměřené na tuto technologii. Doufají, že třeba rozdíl teplot na vnitřní a vnější straně bundy by časem mohli dokázat převést na energii tak efektivně, aby to stačilo i pro stabilní napájení iPadu.

příloha_ovladnete_sva_data


Termoelektrické technologie samozřejmě nemusí pracovat jen s relativně vysokou teplotou lidského těla. Ve formě tepla se neužitečně ztrácí mnoho energie, kterou by bylo možné využít, protože zde existuje příslušný gradient. Prostor určitě existuje u automobilů (nejen kolem motoru, ale třeba i včetně termoelektrického materiálu na sedadlech), nabízí se také třeba napájení implantátů či systémů monitorujících zdravotní stav. Ne že by se tímto způsobem získalo nutně hodně energie, ale metoda se může uplatnit třeba jako poslední záchrana v nouzových situacích, kdy jiné zdroje selžou...

Zdroj: Physorg.com

Byl pro vás článek přínosný?