Hlavní navigace

Nové generace bezdrátových sítí slibují přenos až 1 Gb/s

1. 4. 2011

Sdílet

Organizace IEEE schválila specifikaci nové generace technologie WiMax, která slibuje výrazně vyšší přenosové rychlosti. Obstojí ale proti LTE-Advanced?

Nový standard nese označení IEEE 802.16m, známý též jako WiremessMAN-Advanced nebo WiMax-2, a má umožnit stahování rychlostí až 300 Mb/s. Je nástupcem staršího standardu 802.16e a nová revize je výsledkem více než čtyř let práce. I když je WiMax poměrně ambiciózní technologií a má výraznou podporu např. Intelu, většina mobilních operátorů se rozhodla svoje sítě rozšířit pro rychlé datové přenosy o prvky konkurenční technologie LTE (čeští operátoři ovšem teprve budují svoje sítě pro starší standardy 3G). První revize mobilního WiMaxu byla schválena v minulé dekádě, ještě před LTE, ale většího využití se dočkala zatím jen v americké národní síti provozovanou společností Clearwire. Nicméně i ta nakonec začala testovat LTE, které je komerčně mnohem úspěšnější.

Již na loňském veletrhu CEATEC v Tokiu předváděla společnost Samsung bezdrátovou síť postavenou na pre-standardu 802.16m, která dosahovala rychlosti přenosu dat 330 Mb/s. Reálná rychlost pro koncové uživatele by měla být kolem 100 Mb/s, tedy podobně jako u nejrozšířenější rychlosti Ethernetu. Standard využívá některé nové technologie, které v původní revizi WiMaxu nebyly zahrnuty, jako například MIMO (multiple-in, multiple-out), která umožňuje posílat více než jeden proud dat. WiMax-2 může být podle IEEE také použit v malých základnových stanicích označovaných jako femtobuňky (femtocell) a v samoorganizujících se sítích. Zaručena je i zpětná kompatibilita s předchozí generací WiMaxu.

Minulý rok byl standard IEEE 802.16m organizací ITU (International Telecommunication Union) označen za skutečnou 4G technologii, podobně jako LTE-Advanced, což je vylepšená verze LTE, jež ale není dosud komerčně dostupná (nicméně její podoba byla začátkem roku definitivně schválena). Ta ovšem slibuje rychlosti bezdrátového přenosu až 1 Gb/s, což může posunout možnosti mobilních datových přenosů opět o krok dále a je otázkou, jak vylepšené technologii LTE bude WiMax konkurovat, zvláště vzhledem k současné situaci na trhu, kdy většina výrobců mobilů a operátorů se již vyslovila pro LTE.

Byl pro vás článek přínosný?