Hlavní navigace

Nový standard má umožnit přenositelnost cloudu

17. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Specifikace vytvořená skupinou společností, do které patří třeba IBM či Red Hat, si klade za cíl usnadnit přenositelnost služeb pro hybridní cloudy.

Jedním z velkých lákadel cloud computingu je příslib snadného a bezproblémového přesunu služeb z jednoho cloudu do druhého. Samotná realizace je ale ve skutečnosti o něco složitější. Každá cloudová služba má totiž své specifické požadavky, nejen ohledně bezpečnosti, ale také co se webové serveru, databáze a sítě týče.

Ve snaze zlepšit přenositelnost cloudových služeb spojilo své síly několik technologických společností, mj. IBM, Cisco, EMC, CA, SAP nebo Red Hat, a nedávno představily první návrh specifikace pro otevřenou interoperabilitu nazvané TOSCA (Topology and Orchestration Specification for Cloud Applications). Mezi další členy vývojové skupiny patří například Capgemini, Citrix, NetApp, PwC, Software AG, Virtunomic a WSO2.

TOSCA má firmám umožnit vytvářet interoperabilní popisy (šablony) jejich aplikačních a infrastrukturních služeb, vztahů mezi jednotlivými částmi služby a jejího chování při provozu. Díky otevřené povaze standardu se má kýžené interoperability dosáhnout nezávisle na poskytovateli služby nebo hostiteli technologie.

Chris Ferris, který má v IBM na starosti cloudové standardy, přirovnává význam specifikace TOSCA ke starším standardům CDMI a OVF. „Existuje mnoho iniciativ, které se zabývají cloudovými standardy. Tohle je další z nich, která jde ale až za samotnou infrastrukturu. Jde nám o poskytování komplexnějších služeb,“ říká Ferris.

Na seznamu společností zapojených do vývoje standardu chybí Amazon a Microsoft. Podle Ferrise byly obě firmy pozvány. „Rádi přivítáme jakékoliv další společnosti. Myslíme si, že již nyní máme docela zajímavý okruh účastníků,“ řekl Ferris. Zajímavé je, že Amazon s Microsoftem nepodpořili ani Cloud Manifesto, tři roky starý dokument, jehož autorem je IBM, vyzývající k větší podpoře interoperability cloud computingu. Microsoft tehdy dokument dokonce označil za vadný.

První návrh standardu TOSCA je k dispozici na stránkách organizace OASIS, jejíž technický výbor bude mít na starost další vývoj specifikace.

Byl pro vás článek přínosný?