Hlavní navigace

PaaS zajistí pružné IT a přenositelnost kódu

25. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Oracle Czech
Koncept Platforma jako služba (PaaS) je v rámci portfolia cloudových řešení z pohledu zákazníka možná nejhůře pochopitelný. Cloudové služby dosud nahrazovaly především hardware (IaaS) nebo software (SaaS). Proč se ale pomocí cloudu realizuje i prostředí pro vývoj, testování a nasazování aplikací? Bavili jsme se Josefem Krejčím, cloudovým specialistou z Oracle Czech.

 Proč myslíte, že se segment řešení PaaS ve srovnání s IaaS a SaaS objevuje s určitým zpožděním?

Je to přirozené. Pro běh aplikací typu SaaS je nad výpočetní infrastrukturou vždy vrstva databází a aplikačních serverů. Poskytovatel ji musí sestavit tak, aby vše dávalo smysl, kombinovat řadu služeb i automatizovaných procesů. Zákazníci již nepožadují jen virtualizaci serverů, požadují pružné IT služby, a tím je PaaS.

 

Oracle nedávno oznámil dvě standardizované, demonstrační nabídky PaaS určené přímo pro český trh.

Naše nabídka cloudových služeb se rychle rozšiřuje a prostupuje prakticky veškeré portfolio řešení Oracle, nicméně speciálně pro ČR teď na vyzkoušení nabízíme 2 balíčky: Databázový cloud a Java cloud pro testování databázových a Java aplikací s aplikačním serverem WebLogic. Tím chceme zákazníkům zpřístupnit všechny aspekty fungování modelu PaaS. Součástí nabídky jsou také konzultační služby.

 

Můžete ve zkratce říct, proč zrovna databázi Oracle by měl zákazník chtít v režimu PaaS?

Odděleně by se dalo argumentovat pro šéfa IT, šéfa databázového oddělení i ředitele vývoje a testování. V krátkosti: Můžete si vyzkoušet novou verzi Oracle 12c a její „options“ bez toho, abyste museli připravovat vlastní infrastrukturu a řešit implementaci. Získáte výpočetní platformu, na níž můžete ihned začít testovat své aplikace, jejich portabilitu mezi prostředím cloudu a on-premise. Nemusíte řešit, jaké hardwarové zdroje (výpočetní výkon a úložiště) by pro vaše potřeby byly odpovídající.

 

Jako konkurenční výhodu Oracle zdůrazňujete především komplexnost svého cloudového portfolia.

Ve zkratce bych řekl, že máme samozřejmě konkurenci u on-premise systémů, IaaS, PaaS i SaaS. Společnost Oracle ale pokrývá všechny tyto úrovně, což zákazníkům umožňuje mezi nimi snadno přecházet či je kombinovat – v podstatě jde o stále stejné produkty, jen různým způsobem nasazené a provozované.

 

Cloudová nabídka Oracle se rozšiřuje „shora“, tedy od aplikací. Vyplývá to nějak z (předpokládaných) požadavků zákazníků, nebo spíše ze situace na trhu? Proč se úložiště konkurující Amazonu objevilo v nabídce Oracle zrovna teď?

příloha_ovladnete_sva_data

V tuto chvíli máme skutečně už několikaleté zkušenosti s cloudovým poskytováním klíčových podnikových aplikací – ERP, CRM, HCM či EPM. Oracle současně dodává vlastní hardware včetně integrovaných, jako celek navržených systémů. Mimo jiné v České republice velmi úspěšně. Potom je logické, že tak jako nabízíme kompletní řešení pro on-premise prostředí, můžeme funkčnost zajistit i na libovolných úrovních cloudu, ať už jde o IaaS nebo PaaS.

Tím zákazníkům především garantujeme přenositelnost, tedy další využitelnost investic. Aplikaci můžete migrovat z vlastního datového centra do veřejného cloudu Oracle, provozovat ji různým způsobem jako PaaS, SaaS nebo IaaS  přesunout ji zase zpět, nebo její různé části provozovat odděleně, na jedné úrovni vyvíjet nadstavby, vedle provádět testování a přitom nijak nezasahovat do produkčního prostředí.

Byl pro vás článek přínosný?