Hlavní navigace

Podporu 64bitové architektury ARM chystá Red Hat a další

3. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © ARM
Významní hráči na poli operačních systémů i aplikací začínají připravovat podporu architektury ARM. Dostatek softwaru je základním předpokladem k nasazení serverů využívajících tuto architekturu.

Výrobu serverů osazených procesory ARM připravuje řada výrobců včetně Dellu a HP. Bez operačního systému a softwaru, které budou novou 64bitovou architekturu podporovat, by však tento hardware příliš užitečný nebyl. Tento týden oznámilo hned několik významných výrobců úmysl novou architekturu podporovat.

Kromě Microsoftu se o spolupráci s ARM zmínili například Red Hat, Oracle, Cloudera nebo Citrix. Tato oznámení svědčí o rostoucím významu platformy původně určené pro mobilní zařízení. Tento týden navíc výrobce procesorů AMD oznámil záměr vyrábět procesory s architekturou ARM a Dell předvedl prototyp 64bitového serveru.

Výrobci softwaru na konferenci TechCon vyjádřili svůj záměr podporovat architekturu ARMv8, která zahrnuje i 64bitová rozšíření. Hlavním důvodem je výrazně nižší spotřeba energie v případě konkrétních nasazení, například při analýze určitého typu dat nebo zpracovávání big dat.

Podle informací Jona Masterse, vrchního architekta pro ARM v Red Hatu, by měla být v první polovině příštího roku k dispozici Fedora ve verzi pro tuto architekturu. Fedora je komunitní projekt sponzorovaný Red Hatem, který mu slouží jako vývojová laboratoř komerčního Linuxu známého pod názvem Red Hat Enterprise Linux.

Nová verze bude podle Masterse zahrnovat například podporu standardního linuxového webového serveru typu LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP). Masters také prozradil, že po zavedení podpory 64bitové verze ukončí RedHat podporu verze 32bitové. Podle něj jde o velmi komplexní úlohu, proto bude vhodnější podporovat pouze jednu variantu architektury ARM. Red Hat je také jedním z členů skupiny Linaro Linux Enterprise, na kterém se dále podílí například Facebook nebo Hewlett Packard.

Oracle oznámil, že pracuje na verzi Javy pro 64bitovou architekturu ARM, neprozradil ovšem, v jakém časovém horizontu je schopen ji nasadit. „Odhaduji, že Javu využívají zhruba tři čtvrtiny současných serverových aplikací,“ řekl Henrik Stahl, vrchní ředitel správy produktů ve společnosti Oracle.

Technický ředitel Citrixu Ahmed Sallam prozradil, že jeho společnost začala s portací hypervizoru Xen na architekturu ARMv8. Prototyp by měl být hotov v prvním čtvrtletí příštího roku a jeho testování by mělo probíhat ve čtvrtletí druhém. Virtualizace sice není pro architekturu ARM prvořadá, protože ARM nesází na výkon, ale na spotřebu. Může se ale hodit například při údržbě, kdy umožní plynulý přesun virtuálního serveru na jiný stroj.

Podle Amra Adwallaha, technického řiditele společnosti Cloudera, je architektura ARM vhodná na zpracování big dat, které umožní zpracovat souběžně na stovkách nebo tisících procesorů. Zásadním problémem nyní je limit adresace paměti – 32bitová architektura umožňuje maximální velikost 4 GB. Přechod na 64 bitů tento problém odstraní. Cloudera se zabývá vývojem softwaru založeném na platformě Hadoop.

Byl pro vás článek přínosný?