Hlavní navigace

Přenos informací v data centrech bude bezdrátový

Sdílet

 Autor: © yobidaba - Fotolia.com
Data bude možno pomocí Wi-Fi přenášet rychleji než prostřednictvím měděných ethernetových kabelů.

Skupina vědců z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře zjistila, že přenos informací v datových centrech může být urychlen až o třicet procent ve srovnání s použitím klasických kabelů, a to přes 60GHz Wi-Fi. Tento způsob se stále vylepšuje, ale podnikům by mohl již brzy přinést zajímavou cestu k přenosu dat.

Metoda se nazývá „3D beamforming“. Jejím základním předpokladem je svázanost provozu v data centrech na klíčových bodech kvůli přetížení, které je spojeno s krátkým vzrůstem aktivity. Jinak řečeno, klíčovou rychlost neomezuje celková šířka pásma, ale pouze množství použité při těchto krátkých vzestupech. Správci datových center se snaží obejít problémy se šířkou pásma udržováním maximální šířky, která je potřeba ke zvládnutí nejvytíženějšího období, a po zbytek času může být neaktivní. Takže namísto neustálého vršení nové infrastruktury, která je používaná pouze občas, budou tyto vzrůsty provozu posílány přímo mezi servery, které informaci potřebují, v nejrychlejším možném čase.

Podle Heather Zhangové, jedné ze šesti hlavních výzkumníků, vědci k nastavení systému, který vytvoří a přenese 60GHz spojení, využívali především již hotovou výbavu. Design, který navrhli, pošle data přes několik serverových stojanů z kovových plátů na stropě, ke speciálně navrženým anténám na každém serveru.

Další výhodou je možnost vypnutí bezdrátového spojení podle potřeby a ušetření šířky pásma. Aby se vědci ujistili, že tato spojení mohou být vytvořena, rozpojena a přestavěna podle přání, je dalším krokem vytvoření sítě protokolů a technik pro správu, řekla Zhangová. „V současnosti na nich pracujeme,“ poznamenala. Ovšem podle jejího názoru tato fáze potrvá několik let.

Byl pro vás článek přínosný?