Hlavní navigace

Smartphone na oběžné dráze razí cestu družicím nového typu

27. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Fenton - Fotolia.com
Chytrý telefon, který – spolu se šesti dalšími malými družicemi – na oběžnou dráhu vynesla indická raketa, vyvinul výzkumný tým z britské Univerzity v Surrey. Opravdu.

STRaNDTelekomunikační satelity jsou na orbitě běžné, satelitní telefony na povrchu víceméně taktéž. Mise nesoucí název „smartphone-sat“ je ale nepochybně první svého druhu. V podstatně jde o přelomovou technologii, která dostane chytrý telefon na oběžnou dráhu, po které bude obíhat po šest měsíců.


Při hmotnosti 4,3 kg a rozměrech 10 x 30 cm se podobá spíše první generaci kufříkových telefonů NMT. Nenechte se ale zmýlit rozměry či historickými referencemi, součásti družice STRaND-1 je integrovaný standardní telefon Google Nexus, lišící se snad jen několika speciálními aplikacemi.


Satelit vyvinula britská Univerzita v Surrey, konkrétně Centrum pro výzkum vesmíru a satelitních technologií. Podnikne několik doslova přelomových experimentů, o kterých si nepochybně většina vědců a fanoušků sci-fi ani netroufala snít. Netrpělivě budou především čekat na potvrzení či vyvrácení teorému, že ve vesmíru vaše výkřiky nikdo neuslyší. Vývojový tým na internetu nasbíral výkřiky uživatelů, které telefon na orbitě přehraje. Vedlejším přínosem bude zjištění odolnosti standardních komerčních komponent ve vesmíru.


Satelit vyzkouší také dva nové pohonné systémy. První z nich z trysek vystřeluje směs vody a alkoholu. Nese povědomý název Warp Drive (Water Alcohol resist-jet Propulsion De-orbit Re-entry Velocity experiment). Druhý systém je plasmový, pomocí elektrického proudu zahřívá a vypařuje materiál, který je ve formě nabitého plynu zrychlen pomocí magnetického pole.


STRaND-1 bude nejdříve řízen standardním palubním počítačem, ale v druhé fázi mise převezme řízení Google Nexus. Spuštěna bude řada speciálních aplikací. iTesa bude zaznamenávat magnetické pole v okolí telefonu. Aplikace 360 app bude zaznamenávat obraz pomocí zabudovaného 5megapixelového fotoaparátu a bude na jeho základě vyhodnocovat pozici družice. Vlastní snímky potom budou uveřejňovány na Facebooku.


A samozřejmě aplikace Scream in Space přehraje řadu výkřiků, které byly vybrány z těch zaslaných na web projektu. Telefon potom bude monitorovat, zda zabudovaný mikrofon něco uslyší. Výsledky bude možné sledovat na Twitteru.


Vývojový tým prozatím neuveřejnil řadu detailnější informací, které zajímají především tweetující fanoušky. Kdo vybíral název warpového pohonu a jaká značka alkoholu byla použita, i když záběry s jeho pozemského testování si cestu na Facebook nepochybně dříve nebo později najdou. Českou odbornou komunitu potom bude především zajímat, jaký datový tarif byl použit a co na to ČTÚ.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?