Hlavní navigace

Spoluzakladatel Googlu předvedl kybernetické brýle

7. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Vladimirs Poplavskis - Fotolia.com
Sergey Brin vyrazil na večeři s prototypem brýlí, kterými hodlá Google rozšiřovat realitu.

Ve stejný den, kdy Google zveřejnil první oficiální informace o počítači ukrytém v brýlích, vyrazil s tímto prototypem do ulic spoluzakladatel Googlu Sergey Brin. Blogger Robert Scoble zabývající se technologiemi zveřejnil jeho fotografii ve čtvrtek pomocí aplikace Instagram.

Scobble na Twitteru informoval: „Sergey mi nechtěl ty brýle půjčit, viděl jsem odlesky světla v jeho oku. „Hrozně moc bych je chtěl!“ A pokračoval: „Vypadají hodně subtilně. Příliš se neliší od běžných brýlí!“ Na Twitteru také uvedl, že se jedná o prototyp a že se do běžného prodeje dostanou za „mnoho měsíců, možná let.“

První zprávy o brýlích s operačním systémem Android se začaly objevovat letos v únoru. Jejich cena by se údajně mohla pohybovat mezi 250 a 600 dolary (4,8 – 11,4 tisíc korun) a kromě pohybových čidel a modulu GPS by měly nabízet i připojení k mobilním datovým sítím 3G a 4G.

Brýle jsou vybaveny displejem před jedním okem, kamerou, mikrofonem a sluchátky. Ve čtvrtek je Google představil ve speciálním profilu ve své sociální síti Google+ a ve videu na YouTube. Video (v angličtině):

příloha_ovladnete_sva_data


Brýle by mohly nahradit funkci chytrých telefonů. Jsou vybaveny hlasovým ovládáním a dokážou například plánovat schůzky, fotografovat, zjišťovat předpověď počasí, navigovat nebo spustit standardní telefonní hovor nebo videotelefonát. Povely přijímají hlasovým rozhraním, odpovědi zobrazují na displeji.

Krátce po představení projektu Google Glass se kromě řady nadšených reakcí provázených přáním co nejdříve takové brýle mít objevily i skeptické hlasy. Kritici například upozorňují na to, že by grafické informace v zorném poli mohly ovlivňovat pozornost majitele brýlí, a to nejen při chůzi, ale i během řízení. Objevilo se i parodující video. Jeho autor nicméně zapomněl na fakt, že displej je jen před jedním okem, takže informace je možno skrýt pouhým zavřením oka. Člověk sice přijde o schopnost prostorového vidění a přesného odhadu vzdálenosti, přece jen ale něco vidí a může zareagovat. Video (anglicky):

Byl pro vás článek přínosný?