Hlavní navigace

Trendy v ukládání – Organizace jsou závislé na datech

16. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Edelweiss - Fotolia.com
Firemní data se většinou ukládají v úložných systémech, které se liší tím, jak jsou zapojeny do firemních sítí. Mezi základní uspořádání úložných systémů patří SAN, NAS a DAS. Trh s datovými úložišti je přitom nejdynamičtěji rostoucím v celém IT.

Data ve firmách rostou obvykle velmi rychle a někdy to přináší i problém s jejich ukládáním. Často je třeba také vyhovět různým legislativním předpisům na délku jejich ukládání. Kromě vlastního uložení dat je třeba ve firmách vyřešit jejich ochranu před zneužitím a také zálohování. V případě ztráty dat se totiž firma dostává velmi rychle do obtížné situace, ztrácí přehled o svých dodavatelích a zákaznících. Pokud nemá zálohovaná data a nemůže si potřebné informace rychle obnovit, nastane nebezpečí krachu.

Výhody SAN
Storage systémy SAN (Storage Area Network) jsou vhodné právě pro větší organizace, které potřebují efektivně ukládat a spravovat stále rostoucí objemy dat. Firmám umožňují snížit růst provozních nákladů a zvýšit celkovou využitelnost diskových zařízení, stejně jako sdílet diskový prostor několika servery. Mezi další výhody SAN sítí patří centralizovaná správa, on-line škálovatelnost, vysoká dostupnost a rychlá obnova dat v případě poruchy.

SAN je základní hardwarovou a softwarovou úrovní pro ukládání, vyhledávání a ochranu dat ve firmách. Jde o výkonné řešení pro sdílení a konsolidaci diskových polí se všemi servery a pracovními stanicemi v infrastruktuře společnosti, a to bez omezení případným heterogenním prostředím provozovaných operačních systémů.

Pro propojení jednotlivých komponent infrastruktury a přenos dat mezi různými prvky se pro storage SAN využívají:

  • Čtyř- nebo osmigigabitové optické switche.
  • Optické HBA (Host Bus Adapter) – karta sloužící k připojení serverů do SAN infrastruktury. Zprostředkovává komunikaci mezi servery a diskovým polem.
  • Optické kabely a SFP – optické komponenty SAN sítí. Umožňují budování náročných, geograficky dislokovaných, bezpečných systémů odolných vůči katastrofám.
  • Pásková zařízení – páskové knihovny nebo mechaniky je nyní možné připojit přímo do SAN infrastruktury a pomocí inteligentního zálohovacího softwaru centrálně spravovat a konfigurovat zálohování celé firemní infrastruktury. Vysokovýkonné mechaniky umožňují redukovat zálohovací časová okna. V případě havárie to umožňuje co možná nejrychlejší způsob obnovení systémů.
  • Servery mohou využívat různé operační systémy – Windows, Linux, MacOS, UNIX atd. Ke sdíleným datům tak je jednodušší přístup. Navíc lze se SAN vytvářet bezpečná clusterová řešení.


Systémy NAS
NAS (Network-Attached Storage) systémy jsou výkonná, souborově orientovaná úložná zařízení s integrovaným LAN rozhraním a variabilním počtem za chodu připojitelných disků. V poslední době se výrazně uplatňují v menších firmách i u domácích uživatelů, kteří mají LAN síť a postupně nashromáždili mnoho dat a projevila se u nich potřeba přístupu k nim z několika počítačů. Výhodné je rovněž lepší využití instalované kapacity disků. Výběr systémů NAS je v současné době poměrně široký, nabízí je více firem, mnohdy jde o výrobce síťové infrastruktury.

Úložiště DAS
DAS (Direct Attached Storage) je jakékoliv úložiště, které je přímo kabelem propojeno k PC nebo serveru na dedikovanou sběrnici. Bývají to nejen běžné disky SATA a SAS, ale také externí disky připojené například přes rozhraní USB nebo FireWire. Výhodou DAS jsou nízké vstupní náklady a přiměřený výkon, problémem jsou omezené možnosti rozšíření. Například externí USB disk již nelze dále rozšířit a není příliš výkonný, jednoduché je však jeho připojení a zvlášť pro domácí uživatele je přijatelná jeho cena. Stává se, že pro menší firmy mohou být výkon a kapacita interních pevných disků v serveru nebo v PC již dostatečné. Rozšiřitelnost je však pro budoucnost omezena volnými pozicemi pro pevné disky v serveru.

Byl pro vás článek přínosný?