Hlavní navigace

Umíte pracovat s cloudem? Ano? OpenStack vám vystaví certifikát

28. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © Delphimages - Fotolia.com
Nová zkouška má pomoci s rychle přibývající poptávkou po kvalifikovaných pracovnících, říká nadace OpenStack.

Ač v poslední době IT diskuzím dominovali především datoví analytici, nejen těch je nedostatek. Cloud je další z oblastí, kde začínají viditelně scházet schopní zaměstnanci. Jako odpověď na tento problém spustila nadace OpenStack svůj program.

Zkouška „Certified OpenStack Administrator“ (dále jen COA) je nastavena tak, aby dala v cloudu pracujícím profesionálům možnost ukázat hodnotu svých dovedností a zároveň napomoci zaměstnavatelům objevit skutečně kvalifikované potenciální pracovníky. Původně oznámen na OpenStack summitu v Tokyu již v říjnu, test bude nyní možné vykonat prakticky kdekoli na světě skrze prostředí training marketplace nadace OpenStack. Jde o první profesionální certifikační test této nadace.

„Cloudová výpočetní technika dala firmám důvod k přeškolení svých techniků a proměně vnitřního firemního prostředí a procesů,“ říká Jonathan Bryce, výkonný ředitel nadace OpenStack.

Samotná platforma OpenStack se na začátku roku zařadila mezi 10 nejlépe placených technických schopností, které může IT pracovník ovládat. Alespoň tak to zveřejnila webová stránka Dice, zaměřující se právě na zaměstnání v informačních technologií. Kvalifikovaných pracovníkům prý platforma přináší ročně průměrně 138 579 dolarů – v přepočtu přes 3 miliony korun českých.

Množství dostupných pracovních míst pro platformu OpenStack se v předešlém roce zdvojnásobil, jak ukazuje pracovní web Indeed.com

Certifikovaný administrátor OpenStacku má v průměru alespoň šestiměsíční praxi s platformou a schopnosti nutné ke spravování OpenStack cloudu, říká nadace.

příloha_ovladnete_sva_data

Představitelé z několika desítek firem zaměřujících se na certifikaci a výcvik pracovníků z celého světa, z nichž někteří mají vlastní certifikační programy, pomohli sestavit požadavky zkoušky. Někteří z nich dokonce novou zkoušku COA zahrnou do vlastních cvičebních programů.

Test se objeví v omezené podobě již tento týden na OpenStack Summitu ve městě Austin v americkém Texasu. Intenzivní cvičební kurzy budou k dispozici zdarma pro registrované účasníky i díky sponzorům jako Cloud Foundry, Mirantis, Rackspace, Red Hat, Solinea nebo SUSE.

Byl pro vás článek přínosný?