Hlavní navigace

V ultraboocích se příští rok objeví forcepady

15. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Nick Barber - IDG
Výzkumníci na konferenci User Interface Software Technology (UIST) představili funkční projekty demonstrující schopnosti dotykově citlivých touchpadů, které dostaly označení forcepad.

Společnost Synaptics nabídla svůj forcepad více než dvěma desítkám akademických výzkumných skupin, které měly přijít s konkrétními příklady jeho využití. Forcepad je novou verzí klasického touchpadu, která však kromě dotykových gest rozpozná také tlakové příkazy, čímž otevírá nové možnosti například pro ovládání přístrojů.

Jedním z nejzajímavějších projektů je Forcepose, který řeší složitou orientaci při velkém množství otevřených oken. „Normálně byste museli všechna okna postupně minimalizovat nebo přesunout jinam, díky nám si však vystačíte s jediným stiskem,“ vysvětluje Christian Corsten, výzkumník z RWTH Cáchy. Jak technologie funguje v praxi, se můžete podívat prostřednictvím videa (anglicky).

Corsten zdůrazňuje, že se projekt liší od funkce Exposé (nyní Mission Control) používané v operačním systému Apple OS X.

Další projekt míří do zcela jiné oblasti – loutkaření. Loutky v něm ale nejsou ovládány loutkářem, nýbrž pomocí forcepadu. Loutka visí na provázcích připojených ke skupině koleček a servomotorků. Jak celá věc pracuje, se opět můžete podívat na YouTube (anglicky).

příloha_ovladnete_sva_data

S klasickým touchpadem nebo dotykovou obrazovkou by podle autorů nebylo možné projekt realizovat. „Nenabízejí totiž informace o tlaku, takže když se dotknete obrazovky, zařízení ví pouze kde, ale ne s jakou intenzitou,” vysvětlil Paymahn Moghadasian z Manitobské univerzity.

Podle Synaptics je forcepad možné používat až pomocí pěti prstů zároveň. Technologie pracuje s rozlišením na 15 gramů a její funkcionalita je zaručena až do 1 kilogramu. O forcepad prý mají zájem výrobci ultrabooků, ovšem společnost zatím nechce prozradit jména konkrétních partnerů. Na UIST byl k vidění například ultrabook od Lenovo, do kterého byl forcepad přímo integrován. Ostatní prototypy měly ovladač připojený přes rozhraní USB.

Byl pro vás článek přínosný?