Hlavní navigace

Vědci vyšlou do vesmíru robotickou ještěrku

5. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © ESA
Robot by měl kosmonauty zastoupit při nebezpečných venkovních pracích na Mezinárodní kosmické stanici.

Vědci z Evropské kosmické agentury (ESA) a kanadské Univerzity Simona Frasera spolupracují na vývoji robota, který zvládne chodit po zdech a odolá i náročným podmínkám v kosmickém prostoru.

V pozemských podmínkách zatím robot, kterému jeho autoři dali název Abigaille, obstál na výbornou, o čemž se můžete sami přesvědčit na přiloženém videu.

Jak uvedl jeden z vědců podílejících se na vývoji robota, Michal Henrey, jde o skvělý příklad využití poznatků z reálného světa pro řešení technického problému. „Abigaille díky šesti nohám a čtyřem kloubům v každé z nich vyniká skvělou obratností. Zvládne se pohybovat v prostředí, ve kterém by robot opatřený kolečky neměl šanci,“ řekl Henrey.

Robot může snadno přejít ze svislé pozice do vodorovné. Proto by pro něj neměl být problém pohyb po povrchu satelitu nebo překonávání různých překážek.

Při vývoji robotické ještěrky se vědci z ESA inspirovali u gekonů, kteří při lezení využívají miniaturních chloupků, které rostou na jejich tlapičkách. Vzhledem k technickým omezením se sice vědcům nepodařilo chloupky přesně napodobit – ty robotické jsou asi 100krát větší, přesto však robota udrží přichyceného k povrchu.

Agentura nyní testuje, jak by robot obstál v kosmických podmínkách. Důležité je kromě přilnavosti zajistit také to, aby se na robotické chloupky nepřichycovaly různé vesmírné nečistoty.

ICTrocenka

Inspiraci v přírodě hledají v poslední době vývojáři robotů stále častěji. V listopadu loňského roku se například vědci z Newyorské univerzity pochlubili létající robotem, který se ve vzduchu pohybuje jako medúza ve vodě. Vědci z Harvardu pak zase v létě přišli neuvěřitelně lehkým robotem, který by si neznalý člověk mohl snadno splést s nějakým hmyzem.

 

Byl pro vás článek přínosný?