Hlavní navigace

Výzkumníci MIT umožní spolupráci lidí a robotů ve výrobě

Sdílet

 Autor: © AlienCat - Fotolia.com
Výzkumníci vyvinuli algoritmus, který naučí roboty spolupracovat s lidmi.

Výzkumníci z MIT vyvinuli algoritmus, který umožní robotům učit se a adaptovat se na lidi tak, aby s nimi mohli spolupracovat ve výrobě bok po boku.

Julie Shahová, asistentka profesora astronautiky a letectví na MIT říká, že roboti dokážou více, než je v jejich továrním nastavení. Je čas, aby roboti začali blíže spolupracovat s lidmi. Mohli by zaměstnancům usnadnit práci a vykonávat nebezpečné činnosti místo lidí.

Ve svém prohlášení Shahová řekla, že to platí hlavně pro letecké a výrobní odvětví. „Pokud by robot mohl podávat nástroje a materiály tak, aby se člověk nemusel zdržovat cestou pro součástky a zpět, mohlo by to významně redukovat nevyužitý čas zaměstnanců,“ řekla Shahová, která vede Interaktivní robotickou skupinu v laboratoři umělé inteligence na MIT.

„Je opravdu těžké naučit roboty jemným finálním úkonům, které lidé bezchybně zvládají. Poskytnutím robotických asistentů k výkonu úkolů, které nemají žádnou přidanou hodnotu, by se však mohla výrazně zvýšit produktivita celé továrny,“ řekla dále.

Jedním z problémů spolupráce s roboty je to, že každý člověk pracuje jinak. Roboti se budou muset adaptovat individuálně pro každého pracovníka. Shahová a její výzkumný tým na MIT vytvořili algoritmus, který robotovi umožní rychlé učení individuálních preferencí pro určité úkoly a adaptaci podle požadavků úkolu. Pokud se robot dokáže rychle učit a přizpůsobit, bude se moci bez problémů pohybovat od jednoho zaměstnance ke druhému. Podle MIT je tento algoritmus, který umožňuje bližší spolupráci s lidmi, nyní ve stádiu testů.

Shahová se svým týmem plánuje představit svá zjištění na konferenci Robotics: Science and System v červenci v Sydney. „Použitím tohoto algoritmu můžeme významně vylepšit vnímání robotů, kteří budou moci poznat pravděpodobné pořadí akcí konkrétního člověka.“

Výzkumníci používají výpočetní model ve formě rozhodovacího stromu. Každá větev stromu představuje volbu, kterou může robot vykonat. Například dokáže odvodit, jestli chce mechanik vložit jeden šroub a zašroubovat ho, nebo jestli chce nejprve připravit řadu šroubů a až poté je zašroubovat. Robot je navržen tak, aby se učil během práce a přizpůsoboval se preferencím svého lidského „kolegy“.

Loni na podzim na robotickém symposiu v Cambridgi předpověděli ekonomové z MIT, že roboti a počítače brzy nahradí lidi v mnoha pracích střední úrovně. „Konečně vidíme, že nás naši digitální pomocníci nejen dohánějí, ale v některých případech dokonce předhánějí,“ řekl Andrew McAfee, spoluautor knihy Race Against the Machine, v diskuzi, která proběhla loni v říjnu.

V práci Shahové jsou roboti navrženi ke spolupráci s lidmi, k převzetí jednoduchých činností a nebezpečných prací.

Steve Derby, docent a spoluředitel Flexibile Manufacturing Center z univerzity RPI ve svém prohlášení řekl, že algoritmus od MIT posunuje robotický průmysl blíže k umožnění opravdové spolupráce lidí a robotů. „Evoluce robotů byla velmi pomalá na všech frontách, ať už šlo o mechanickou konstrukci, ovládání nebo programovací rozhraní,“ řekl Derby. „Myslím, že je tato práce důležitá. Pokrývá celé spektrum věcí, které se musí stát, aby lidé a roboti mohli pracovat vedle sebe.“

Byl pro vás článek přínosný?