Hlavní navigace

Wi-Fi vs LTE: válka o frekvence

13. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © jcg_oida
Dlouhá bitva o postup sdílení frekvencí mezi LTE a Wi-Fi může v budoucnu být jen jednou z mnoha jiných, jak se budou operátoři pokoušet co nejvíce využít omezené množství dostupných frekvencí spektra.

Po celém světě probíhá práce na zjištění toho, jak mohou jednotlivé druhy sítí využívat stejné spektrum. Nové techniky a strategie, které se nyní v průmyslu využívají, by měly vést k lepšímu mobilnímu připojení na některých místech, ale také k výraznějšímu kolísání kvality.

V poslední době rozvířilo mediální hladiny především LTE-U, neboť k jeho provozování využívají licencovaní operátoři některé z kanálů určené pro Wi-Fi, které jsou často zdarma nebo běží na vlastních routerech občanů. Příznivci Wi-Fi z toho nadšení nebyli, obzvláště poté, co Qualcomm a někteří američtí operátoři chtěli minulý rok uvést technologii do praxe. Ke zdánlivé dohodě dospěly obě strany až minulý měsíc.

Produkty využívající LTE-U by mohly získat certifikaci již brzy, a to pomocí série testů simultánního fungování s Wi-Fi. A zřejmě to nebude naposledy, co se mobilní zákazníci budou muset smířit s koexistencí „jejich“ služby s jinou. Stále vzrůstající poptávka po bezdrátovém spojení a nesporný úspěch Wi-Fi lákají další hráče do lukrativního byznysu.

Ale ačkoli nové technologie umožňují snáze sdílet existující spektra, jak přesně bude proces fungovat, zatím není jisté.

„Je to přeplněná oblast a svá očekávání přizpůsobíme tomu, jak tyhle věcí spolu budou fungovat,“ popisuje Harold Feld, starší viceprezident americké spotřebitelské asociace Public Knowledge během nedávné panelové diskuze o LTE-U.

Problémy s rušením by neměly být těžké vyřešit, domnívá se. Když jeden operátor držel licenci, všichni ostatní museli přestat danou frekvenci využívat. Pokud bylo spektrum nelicencované, každý uživatel musel interference přijmout jako fakt a neudělat nic pro vlastní monopolizaci pásma.

LTE-U opět rozvířil otázku licencí a vlnové interference, protože 5,8 GHz pásmo, ve kterém operuje, je nelicencované a dává dostatek místa k inovacím; to však určitě nemůže vydržet pro všechny konkurenty Wi-Fi a dlouhodobě ani pro LTE-U. Verizon a T-Mobile, dva obři mezi americkými operátory, chtějí své masivní mobilní sítě nahradit právě LTE-U.

Pokud by do nelincencovaného pásma pronikly neupravené LTE sítě, efekt by byl dle Patricka Welshe, pomocného viceprezidenta Verizonu pro federální regulační záležitosti, „devastující“.

Verizon chtěl využívat 5,8 GHz pásmo pro větší kapacitu, proto vytvořil právě LTE-U, říká Welsh. Technologie je dostupná promárně pro Spojené státy, Jižní Koreu, Čínu a Indii.

Ve většině ostatních zemí musí operátoři pro využití LTE-U čekat na technologii LAA - licensed assisted access; v praxi licencovanou schopnost LTE fungovat ná Wi-Fi pásmech spolu s ní. Využívá jiné technologie a většina podporovatelů Wi-Fi se shoduje, že je bezpečnější. Někteří z amerických operátorů také v budoucnu plánují přestup na technologii LAA.

Mezitím prodejci a operátoři soupeří o tři jiná pásma, na kterých může běžet vícero služeb.

 

3,5 GHz pásmo

Spojené státy, Austrálie a Velká Británie chtějí otevřít 3,5 GHz frekvence mobilním zařízením. Pouhé přidání tohoto pásma do kanálů dostupných pro Wi-Fi by nefungovalo, protože přesné frekvence, dostupné v jednotlivých zemích, jsou rozdílné, říká analytik firmy Tolaga Research Phil Marshall.

V některých případech by uživatelé 3,5 GHz pásma museli frekvenci sdílet s jinými existujícími uživateli, jako je kupříkladu ministerstvo obrany Spojených států. V případě USA by si prioritu na užívání spektra udržela armáda, v těch několika oblastech, kde frekvenci využívá. Operátoři by na těchto místech dostali licenci na jiné spektrum.

 

Milimetrové vlnové pásmo

Extrémně vysokofrekvenční pásma, mířená na využití s 5G sítěmi, se s určitou pravděpodobností také dočkají několika různých služeb najednou. 50GHz až 70GHz frekvence jsou částečně nelicencované a částečně „lehce licencované“ pro státní využití v některých zemích, popisuje Marshall. Nelicencované spektrum celkově je místo, ve kterém velkou roli bude hrát 5G; jak přesně velkou však zatím nelze předvídat.

Pásmo DSRC

Přenosové pásmo o šířce mezi 5,8 GHz až 5,9 GHz způsobí problémy regulačním úřadům v USA i v Evropě. DSRC zde musí koexistovat s Wi-Fi a zahrnuje např. systémy pro vzájemnou komunikaci automobilů. Wi-Fi, často také integrována do automobilů, je obviňována ze snižování výkonu DSRC.

Ve Spojených státech i jinde po světě však chybí cesta, kterou se standardně definuje nežádoucí interference mezi jednotlivými technologiemi ve stejném spektru, dodává Harold Feld. Mělo by dle něj existovat standardizované prostředí, kde se budou řešit "souboje" o sdílené spektrum.

příloha_ovladnete_sva_data

Otevření vícero frekvencí pro mobilní připojení k internetu by mělo být pro uživatele obecně kladem, říká Marshall. Nečeká žádné snížení výkonu Wi-Fi kvůli nasazení LTE-U.

Jak však budou uživatelé přistupovat k internetu z frekvencí sdílené vícero technologiemi, mohou nastat problémy a zastínit zvýšení výkonu z otevření nového spektra. Co přesně se stane, může ukázat jedině budoucnost - a pravidla jednotlivých operátorů a státních regulací.

Byl pro vás článek přínosný?