Hlavní navigace

Zapisovat myšlenky přímo z mozku slibuje Facebook

21. 4. 2017

Sdílet

 Autor: © Tonis Pan - Fotolia.com
Facebook odhalil podrobnosti k technologii, která by lidem měla umožnit psát přímo skrze mozek – a to rychlostí až 100 slov za minutu. Blíží se konec klávesnice?

Tým složený z více než 60 vědců, inženýrů a dalších odborníků na projektu pracuje v „tajné“ výzkumné laboratoři Building 8. Facebook vznikající technologii označuje jako „tichá hlasová komunikace“.

Další projekt ze stejné oblasti má pak napomoci hendikepovaným; pokusí se lidem umožnit formu sluchu pomocí kůže. Společnost nyní pro projekt buduje nutný hardware a software.

„Co kdybyste mohli psát přímo skrze mozek?“ Ptá se Regina Duganová, viceprezidentka inženýrství v Building 8.

Pro Facebook ale nejde o pouze teoretickou otázku. „Během příštích dvou let budeme stavět systémy, které demonstrují schopnost psát rychlostí sta slov za minutu dekódováním nervové aktivity zodpovědné za mluvu,“ napsala Duganová v příspěvku na Facebooku.

Duganová je zkušená výzkumnice, která dříve pracovala jako ředitelka v agentuře DARPA. Je tedy pravděpodobné, že nejde pouze o planá slova a nesplnitelné sliby. „Zní to nemožně, ale je to blíže, než si uvědomujete,“ věří.

Koncept není úplně nový. Vědci ze Stanfordovy univerzity kupříkladu prokázali, že rozhraní vedené z mozku do počítače umožňuje lidem postiženým paralýzou psát čistě skrze mozkovou činnost, konkrétně díky sériím elektrod, které signály z pohybové cortexu, zodpovědného za pohyb svalů, zachytávaly.

Ve snaze utlumit případné stížnosti Duganová rovnou zmínila, že se technologie nepokouší o rozeznání náhodných myšlenek člověka. Cílem je dekódovat pouze ty informace, které osoba chce vědomě sdílet a pošle je to řečového centra mozku.

„Mozek běžného člověka generuje dostatek dat ke streamování čtyř HD filmů každou sekundu,“ napsal nedávno na Facebook jeho zakladatel Mark Zuckerberg. „Problémem je, že nejlepší cesta ke sdílení těchto informací je řeč – která však dokáže přenášet pouze 40-60 bitů za sekundu,“ popisuje Duganová. Řeč přirovnala ke ztrátovému kompresnímu algoritmu.

Cílem společnosti je vývoj systému, který lidem umožní psát přímo skrze mozek přibližně pětkrát rychleji, než mohou dnes psát na mobilním telefonu (ne však na standardní klávesnici – zkušený pisatel schopný psát deseti prsty může relativně snadno dosáhnout mety 200 slov za minutu).

příloha_ovladnete_sva_data

Postupně by se technologie měla stát nositelnou. „I jednoduché ano/ne pomůže, aby technologie typu rozšířená realita působily mnohem realističtěji,“ pokračuje Zuckerberg.

Ke sluchu skrze kůži Duganová říká, že máme dva metry čtvereční kůže vyplněné senzory a napojené na náš mozek. Braille toho využil k tvorbě svého písma pro nevidomé již v 19. století; od té doby však technologie pokročila téměř neuvěřitelným způsobem a objevují se technologie, které by mohly stvořit jazyk z jednotlivých komponentů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku