Hlavní navigace

IE9: Silné a slabé stránky nového browseru

18. 3. 2011

Sdílet

Microsoft je se zájmem o nový Internet Explorer 9 spokojen, nicméně i přes řadu zajímavých vlastností má stále několik nedostatků.

Microsoft včera hrdě informoval, že Intenet Explorer 9 si jen za prvních 24 hodin stáhlo 2,35 milionu lidí, tedy 27 uživatelů každou sekundu (více viz článek Zájem o IE9 překvapil: Přes 2 miliony stažení za první den). A to i přes to, že nefunguje na Windows XP, které mají stále výrazně dominantní pozici na trhu, ale jen pod Windows 7 a Windows Vista se SP2. Zmíněný jev masivního stahování při uvolnění nového produktu není ničím neobvyklým. Otázkou ale je, jak si Internet Explorer 9 vůči ostatním prohlížečům povede v dlouhodobé konkurenci.

IE9 uvádí takové novinky, jako je podpora HTML5, integrace s Windows 7, vylepšený adresní řádek, možnost udělat z webových stránek aplikace na ploše Windows či zjednodušený design. Microsoft se s novým Internet Explorerem 9 snaží zastavit erozi, kterou způsobily konkurenční Chrome a Firefox. Microsoft se těmito prohlížeči zjevně inspiroval, takže propast se zmenšila, ale stále něco chybí…

Nejprve ale k číslům. Zatím jsme nepublikovali žádný benchmark odkazující se na rychlost finální verze prohlížeče Internet Explorer 9, na níž Microsoft výrazně zapracoval a nejde jen o odlehčení procesoru při akceleraci grafického obsahu. Například v JavaScriptu, v němž starší verze IE dlouhodobě zaostávaly oproti konkurenci, Internet Explorer 9 skutečně překvapil a je vidět, že nový engine Chakra skutečně odvádí dobrou práci. Na počítači Dell Dimension 9200 se čtyřjádrovým procesorem Core 2 Quad a 2 GB RAM pod Windows Vista mu stačilo k dokončení všech testů v SunSpideru jen 280 milisekund. U Opery 10.01 to bylo 308,8 ms, Chrome 10.0.648 je dokončil za 316,7 ms a Firefox 4 RC za 319,1 ms. S výraznějším odstupem pak skončilo Safari 5.0.4 s výsledkem 410,2 ms.

Co se týká kompatibility IE9 s novou revizí jazyka HTML 5, na testovací stránce http://html5test.com/ dosáhl nový Internet Explorer 130 bodů ze 400, zatímco u FF4 RC to bylo 240. Opera získala 234 bodů, Chrome 288 a Safari 228. Je tedy vidět, že k implementaci funkcí HTML5 v IE9 přistupoval Microsoft nejkonzervativněji ze všech výrobců. V testu Acid3 pak nový Internet Explorer dosáhl 95 bodů ze 100, což je výrazný pokrok oproti IE8, který získal jen 20 bodů. Nejlépe si v tomto směru vedou Chrome, Opera a Safari s plnými 100 body, Firefox 4 získal 97 bodů. Je vidět, že HTML standardy začínají výrobci brát vážně.

I přes tyto úspěchy se ale ve srovnání s ostatními prohlížeči ukazuje, že v IE9 stále něco chybí. Tím jsou například doplňky, které se rozvinuly zejména u Firefoxu a Chrome v komplexní ekosystém a také Opera implementovala jejich podporu do poslední majoritní verze svého browseru. Internet Explorer 9 nic takového nemá (alespoň pokud jde o možnost svobodné tvorbu rozšíření třetími stranami), což omezuje jeho přizpůsobení požadavkům uživatele. Microsoft se sice snaží spolupracovat s významnými weby na podpoře jeho vlastních „rozšíření“, jako jsou akcelerátory nebo tzv. Web Slices, ale i přes jejich propagaci se tyto technologie podle komentátorů v příliš širokém měřítku neuchytily. Pokud někdo chce pomocí plug-inů ladit svůj prohlížeč, příliš jej Internet Explorer neosloví. Microsoft také příliš nereflektovat trend zájmu o sociální sítě, kdy konkurenční výrobci přicházejí buď s přímou integrací s Facebookome či Twitterem (např. prohlížeč Rockmelt či Flock) nebo prostřednictvím zmíněných doplňků (Firefox, Opera). Dalším závažným problémem je podpora existujících platforem. Windows Vista a Windows 7 mají v součtu asi 34% podíl na trhu, což znamená, že dvě třetiny uživatelů si IE9 vůbec nenainstalují. Microsoft navíc s touto politikou chce pokračovat a mobilní Internet Explorer 9 má být určen jen pro platformu Windows Phone 7, která ale nepatří zrovna mezi „krále na trhu“. Chybí také synchronizace mezi různými prohlížeči, zatímco konkurence přichází se synchronizací napříč různými platformami. Microsoft sice považuje skutečnost, ze IE9 je určen pouze pro Windows za velkou výhodu (viz článek Microsoft: IE9 je lepší než ostatní, protože běží jen na Windows), ale dlouhodobě se omezení na tuto jedinou platformu může stát pastí, neboť uživatelů, preferující různé systémy (zejména ty mobilní) přibývá.

Byl pro vás článek přínosný?