Hlavní navigace

Ani iPhone SE nezachránil Apple. Ten padá a padá

27. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Apple
Tržby Applu na čínském trhu se meziročně propadly o 26 %.

Minulý rok mohl být Apple se situací na čínském trhu navýsost spokojený. Prodeje iPhonů se šplhaly nahoru a zdálo se, že význam Říše středu z obchodního hlediska brzy předčí Spojené státy. Dnes už ale pro Apple vyhlídky tak růžové nejsou.

Společnost oznámila, že za první kvartál letošního roku její čínské tržby klesly ve srovnání se stejným obdobím loňska o 26 %. Jde o zvrat, který přispěl k tomu, že vůbec poprvé za více než deset let celosvětové tržby Applu meziročně poklesly.

Podle finančních analytiků za tím lze hledat několik příčin, mimo jiné situaci na trhu v Hong Kongu, který pod čínský trh spadá, a jehož měna je fixována na silný americký dolar. V kontinentální Číně totiž prodeje poklesly „jen“ o 11 %.

Navíc, loňský rok byl pro Apple v Číně výjimečně ziskový, v tehdejším prvním kvartále byly tržby meziročně vyšší o 81 %. Přesto lze vypozorvat trend, že ještě před nedávnem žhavý čínský trh chytrých telefonů postupně chladne.

Apple ale i navzdory tomu v regionu nepřestává investovat – v prvním kvartále letošního roku v Číně otevřel sedm nových značkových prodejen a s pěti, které mají následovat v současném kvartále, jejich počet zaokrouhlí na čtyřiceti.

příloha_ovladnete_sva_data

A když už telefon s nakousnutým jablkem vlastní téměř každý Číňan, který si jej může dovolit, snaží se firma orientovat rovněž na tržby za své služby, jako je například účet na Apple Music nebo prodeje vázané na iTunes Store.

Tyto aktivity však společnosti znepříjemňuje čínská vláda, která před pár dny zavřela iTunes Movies a iBookstore. Ty sice pro Apple nejsou stěžejní, jejich omezení však s ohledem na velikost čínského trhu nepochybně pocítí.

Byl pro vás článek přínosný?