Hlavní navigace

Apple: zase rekord, ale poslední. Teď bude padat

27. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Apple
Masivní úspěch mobilního telefonu iPhonu 6 bude Apple v novém roce špatně překonávat. Oslabí ho hlavně Čína.

Apple zveřejnil příjmy za první čtvrtletí, které se odehrálo od října do listopadu minulého roku. Právě toto „vánoční“ období je u Applu standardně nejlepší, což potvrdil i nyní. Ač nedosáhl takového růstu jako v prvním kvartálu 2015, kdy byl hnán vysokými prodeji iPhonu 6, lze letošní první kvartál přesto považovat za úspěch.

Zisky i obrat se lehce zvýšily, převážně díky růstu v kategorii služeb a dalších produktů. Obrat stoupl všude kromě Ameriky a Japonska, Čína se opět ocitla na vrcholu žebříčku růstu.

Applu se podařilo mírně překonat dosavadní rekordy, s 18,4 miliardami dolarů zisku a 75,9 miliardovým obratem v porovnání s 18 miliardami zisku a 74,6 miliardovým obratem v prvním kvartálu 2015. Marže se pohybovala na 40,1 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Společnost předpokládá, že v druhém kvartálu bude obrat mezi 50 a 53 miliardami dolarů a marže mezi 39 až 39,5 procenty. To je o několik miliard menší obrat než měl Apple ve druhém kvartálu 2015, takže pokud svůj odhad provedl správně, znamená to, že by se poprvé za více než dekádu snížil jeho každoroční obrat.

Někteří, růstem posedlí investoři se toho obávají, avšak je záhodno si připomenout, jak nepřekonatelnou laťku si Apple sám pro sebe nastavil čísly prodejů iPhonu 6. Snížený zájem o velké telefony a obrovský růst v Číně vyhnal v roce 2015 obrat Applu o 28% nahoru, od té doby však Čínská ekonomika prodělala zpomalení a bez nového, podobně obrovského trhu, kam by Apple mohl proniknout, se nedá takový obrat jako před rokem předpokládat.

Byl pro vás článek přínosný?