Hlavní navigace

Bill Gates opouští pozici předsedy Microsoftu

5. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Bill and Melinda Gates Foundation
Novým předsedou správní rady je John Thompson, dřívější výkonný ředitel bezpečnostní firmy Symantec.

Podle úterního prohlášení se Bill Gates rozhodl opustit svou pozici předsedy správní rady společnosti. Jeho nová funkce se jmenuje „Zakladatel a technický poradce“. V této pozici bude poradcem pro nového generálního ředitele společnosti Microsoft, kterým je od 4. února Saty Nadell. Jeho nástupcem ve funkci předsedy je John Thompson, dřívější ředitel bezpečnostní firmy Symantec, který je členem rady již dva roky a který vedl skupinu hledající nového ředitele místo odcházejícího Steva Ballmera.

Analytici, jako je Patrick Moorhead z agentury Moor Insights and stratégy, tuto změnu označují za historickou. Zatímco Bill Gates již delší dobu svou firmu nevedl, správní rada nikdy jiného předsedu neměla. Tento milník tak může symbolizovat konec jedné etapy světového vývoje orientované na software pro osobní počítače. V další již budou převažovat pouze mobilní zařízení a cloudové služby.

Moorhead věří, že – zatímco poslední iniciativy orientované na koncové uživatele (včetně WIndows 8) nebyly špatné, jejich tempo bylo příliš pomalé. A jak naznačují citáty právě Johna Thompsona, to by hlavním důvodem k odchodu Ballmera z jeho pozice generálního ředitele.

Podle prohlášení Microsoftu „Bill Gates bude společnosti věnovat více času a podporovat Nadellu ve formování technologií a určování směrů vývoje.“ To naznačuje výrazné zvýšení angažovanosti Billa Gatese, který podle vlastních slov přes třetinu svého času chce věnovat jednotlivým produktovým skupinám.

Pro celý trh je Bill Gates samozřejmě jednou z nejvýraznějších postav počítačového světa. Z jeho původních prohlášení vyplývalo, že se již bude věnovat především své charitativní činnosti. To sice platí i nadále, ale časování včerejšího prohlašování naznačuje, že vyslyšel volání značné části svých ředitelů po jeho návratu k aktivnějšímu ovlivňování firmy.

Odchod z pozice předsedy správní rady musel přijít dříve nebo později. Při současném tempu prodávání prodeje akcií Microsoftu (přibližně 80 milionů ročně) přestane Bill Gates být největším akcionářem společnosti do letošního června a stane se jím Steve Ballmer se 4 procenty akcií.

příloha_ovladnete_sva_data

I díky této pozici Steve Ballmer nemohl probíhající změny komentovat jinak než s naprostým uspokojením: „Saty Nadella je rozený vůdce a má skvělou schopnost nalézat na trhu vhodné příležitosti pro nové produkty. Nemám sebemenší pochyby o tom, že firma je v dobrých rukou,“ pochválil ho odstupující Ballmer.

 

Byl pro vás článek přínosný?