Hlavní navigace

Citroën C3 přijde s bezdrátovým nabíjením telefonu

20. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Citroen
Francouzská značka odhaluje nové kompaktní SUV Citroën C3 Aircross, které hodlá dobýt segment, jehož objem se mezi roky 2012 a 2016 v Evropě i ve světě zpětinásobil. Sází i na nové technologie.

Nový C3 Aircross se inspiroval koncepčním vozem C-Aircross, jenž se představil na ženevském autosalonu 2017. Je to kompaktní SUV o délce 415 cm, který je e vybaven rozmístěnými odkládacími přihrádkami včetně prostoru pro bezdrátové nabíjení telefonů ve středové konzole a nabízí komplexní řadu podpůrných prvků řízení, jako je head-up displej, Active Safety Brake, samočinné přepínání světel, systém rozpoznání dopravního značení s doporučenou rychlostí, a nesmíme zapomínat ani na užitečné technologie, jako je Park Assist nebo Citroën Connect Nav.

C3 Aircross se systémem Grip Controlumožňujícím jízdu za jakýchkoliv podmínek, specifickými 16" nebo 17" pneumatikami Mud & Snow nabízí všestranné řízení a je určen pro jakýkoliv typ silnice, bez ohledu na podmínky a povrch. Systém Grip Control zvyšující bezpečnost nabízí pět režimů, je možné ho nechat fungovat automaticky v režimu Standard, nebo si zvolit některý z ostatních režimů (Písek, 4×4, Sníh, ESP OFF).

Se systémem Grip Control je spojena funkce Hill Assist Descent, která auto udržív nízké rychlosti i na velmi strmých svazích. Tato technologie umožňuje zachovat dráhu vozu a snižuje riziko proklouznutí při cestě dolů. Tato nová podpůrná funkce řízení zajišťuje kontrolu nad řízením. Systém udržuje vůz při velmi nízké rychlosti (3 km/hod) a dodává kontrolu a bezpečí ve všech rizikových situacích.

Citroën C3 Aircross se od počátku vzniku řídil programem Citroën Advanced Comfort, který klade důraz na intuitivní technologie, které zajistí klid a bezpečnost jízdy a zahrnují celou řadu podpůrných prvků řízení a bezpečnostních technologií, jejichž společným působením je každá cesta jednodušší a bezpečnější:

 

  • Hands-free přístup a startování: umožňuje odemknout/zamknout a nastartovat vůz a ponechat si přitom klíč v kapse. Jakmile se řidič přiblíží k vozu, auto ho rozpozná.
  • Head-up displej s barevným zobrazením: díky němu má řidič neustále k dispozici informace potřebné k řízení ve svém zrakovém poli. Aniž by musel spouštět oči ze silnice, jsou tyto údaje (rychlost vozu, nastavení tempomatu a omezovače rychlosti…) neustále barevně promítané na výsuvný panel na předním skle.
  • Zpětná parkovací kamera se systémem Top Rear Vision: pro větší výhled a snadné manévrování. Zadní kamera přenáší na dotykový 7" displej pohled na zadní část vozu s barevnými čárami upozorňujícími na vzdálenost od překážky. Na displeji se zobrazí rovněž okolí vozu snímané shora v úhlu 180°.  
  • Park Assist: pro klidné, snadné a bezpečnější parkování. Jde o aktivní systém, který usnadňuje podélné parkování i parkování do řady. Systém pomůže po aktivaci řidiči najít parkovací místo vyhovující rozměrům vozu a po jeho nalezení provede zcela bezpečně automatické zaparkování. Řidič ovládá pouze pedál plynu a brzdy.
  • Nouzové automatické bzrdění Active Safety Brake: se zvukovou a vizuální výstrahou. Systém snižující riziko kolize s překážkou vepředu díky brzdění namísto řidiče. Multifunkční kamera v horní části čelního skla detekuje překážky, jako jsou například vozidla jedoucí ve stejném směru nebo stojící vozidla. Při rychlosti od 5 do 85 km/hod. čidlo automaticky aktivuje brzdy, pokud je detekováno riziko kolize. Je-li zjištěnou překážkou stojící vůz, nesmí rychlost vozu překročit 80 km/hod., v případě chodce 60 km/hod.
  • Systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu: předchází rizikům spojeným s ospalostí nebo nepozorností řidiče při rychlosti nad 60 km/hod. Pokud vůz přejede bílou plnou nebo přerušovanou čáru bez zapnutí směrového světla, spustí počítač systému alarm. Řidič je upozorněn zvukovým signálem a kontrolkou ve zpětném zrcátku.
  • Systém sledování mrtvého úhlu: tento systém upozorňuje řidiče pomocí diody ve zpětných zrcátcích na přítomnost jiného auta v mrtvém úhlu.  
  • Systém rozpoznání dopravního značení s doporučenou rychlostí: průběžně monitoruje dopravní značky s rychlostním značením a zjištěné údaje zobrazuje na displeji ve voze. Tato rychlost může být nastavena do tempomatu nebo omezovače rychlosti.
  • Automatické přepínání dálkových světel: pro klidnou a bezpečnou jízdu ve tmě se dálková světla automaticky přepínají na potkávací (a naopak) podle okolního světla a provozu.
  • Varování před snížením pozornosti řidiče: tento systém sleduje chování řidiče pomocí multifunkční kamery umístěné v horní části čelního skla v případě poklesu ostražitosti řidiče upozorní. Tento systém vyhodnocuje stav bdělosti řidiče prostřednictvím odchylky dráhy vozu od vodorovného značení na silnici. Tato funkce je zvláště vhodná na dálnicích při rychlostech nad 65 km/hod.
  • Coffee Break Alert: systém, který vyzve řidiče, aby si po 2 hodinách nepřetržitého řízení při rychlosti nad 70 km/hod. udělal přestávku.
  • Grip Control + Hill Assist Descent: pro kontrolu nad mobilitou a rychlostí na všech typech silnice i na strmém svahu.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Nechybí ani 7" dotykový displej, který je považovaný za centrum ovladačů vozu (klimatizace, rádio, telefon, navigační systém). K tomu, aby byl vůz C3 Aircross prodlouženou rukou řidiče a zůstal stále připojený, slouží:

 

  • Bezdrátové nabíjení telefonu s vyhrazenou přihrádkou. Toto nové zařízení umožňuje indukční nabíjení široké škály chytrých telefonů a zařízení kompatibilních se standardem Qi. Používá se dobíjecí podložka zabudovaná do odkládací přihrádky vytvořené pro tento účel ve středové konzole. Díky tomuto zařízení je možné se vyhnout fyzicky a esteticky překážejícím kabelům. Bezdrátový přenos elektrické energie se opírá o princip magnetické indukce.
  • Funkce Mirror Screen s technologiemi Android Auto, Apple Car Play a MirrorLink vám umožní bezpečně využívat multimediálního obsahu a aplikací vašeho smartphonu, které se duplikuje a ovládá přes 7palcový dotykový displej.
  • CITROËN Connect Nav, 3D on-line navigace s hlasovým ovládáním /není v češtině/. Tato navigace nové generace je spojená s webovými službami, jako je TomTom Traffic, které poskytují informace o dopravní situaci v reálném čase, umístění a cenách čerpacích stanic a parkovišť, o počasí a lokálním vyhledáváním bodů zájmu. Uživatelé ocení rovněž možnost upozorňování na nebezpečné úseky /není dostupné v ČR/.
  • CITROËN Connect Box s balíčky Pack SOS a Assistance. Tato služba (nebo tísňové volání) vás spojí se specializovanou asistenční platformou umožňující zavolat odbornou pomoc v případě poruchy nebo nehody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku