Hlavní navigace

Co všechno představila letošní konference Google I/O?

18. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Google
Android O, Google Lens, samostatné headsety VR Daydream a řada dalších produktů – to jsou novinky letošní výroční konference Google I/O. Pojďme je rozebrat podrobněji.

Android O
Přestože Android O není úplná novinka (betaverze se už distribuují), Google odhalil některé jeho nové funcionality.

Mezi nejdůležitější patří režim PIP (obraz v obraze) pro multitasking aplikací, dále "notifikační tečky", které se zobrazují, když aplikace na domácí obrazovce má přiřazená nějaká nová upozornění, a vylepšení navržená tak, aby se každodenní úkoly, jako je třeba přihlašování do aplikací či kopírování/vkládání, zjednodušily a zefektivnily.

Android O získává také lepší optimalizaci, která dramaticky zkracuje dobu bootování a načítání aplikací, stejně jako novou aplikaci Google Play Protect, která by měla lépe chránit mobil uživatele před různými hrozbami.

 

Samostatné headsety Daydream
Platforma Google Daydream VR možná byla od svého uvedení tak trochu zanedbávaná, ale v letošním roce dostala novou injekci. Zatímco původní zařízení Daydream vyžadovala kompatibilní telefon Android, nové samostatné verze, za nimiž stojí Lenovo či HTC, už jej nepotřebují.

Původní verze Daydream je ale stále aktuální  -- např. Samsung Galaxy S8 obdrží letos v létě aktualizaci softwaru, která bude kompatibilní s Daydream.

 

Lens
Otočte fotoaparát telefonu na objekt, aktivujte Lens přes Assistant nebo Fotky -- a Google v cloudu začne studovat vámi dodaný obrázek, aby vás informoval o tom, co vlastně v hledáčku máte. V demu Lens identifikovaly květinu správně.

Funkce může být ale mnohem důmyslnější – třeba na základě obrazu ID routeru se k němu automaticky připojíte, když se objevíte v jeho dosahu, nebo vám podá informace o restauraci či firmě, kterou jste zaměřili, či nabídne prodej vstupenek na akci v podniku, u jehož vchodu jste. Lens lze použít i pro jazykový překlad různých textů.
 

Asistent
Výrobce uvolnil nástroj Assistant SDK, který výrobcům hardwaru umožní tuto službu nabízet na vlastním hardwaru – už letos v létě by měly taková řešení dát na trh firmy Sony, Panasonic, LG či Bang & Olufsen.
Vylepší se i konverzace s Assistentem – nově bude možné zadávat dotaz i pomocí klávesnice.

 

Home
Řešení Home nabídne nově například hands-free volání, které dokáže volat firmám nebo osobním kontakům prostřednictvím příkazu – a nebudete na to potřebovat žádnou speciální aplikaci. Navíc můžete při volání svou identitu skrýt.

Hlasové příkazy  půjde použít i pro přehrávání obsahu na zařízeních Chromecast, a to včetně možnosti hlasem vypnou samotný televizor.

 

Fotky
Nová aktualizace usnadní sdílení snímků s kamarády – třeba navrhnutím toho, co je sdílení vhodné podle toho, kdo na fotografii je a kde byla pořízená.  Kamarádi dostanou oznámení s výzvou ke sdílení vlastních fotografií, pokud byli na stejné akci. Novinkou je i sdílení knihoven, které umožní synchronizovat vaše alba s ostatními.

 

Gmail Smart Replies

Inteligentní odpovědi služby Gmail, které vám nabídnou tři krátké odpovědi generované strojem a dovolí tak  rychle reagovat na příchozí zprávy, už nebudou jen součástí Doručených zpráv Gmailu, ale budou dostupné i jako samostatná aplikace pro Android a iOS – zatím ale pouze v angličtině, přičemž brzy budou následovat další jazyky.

 

Youtube
YouTube nabízí nově možnost přehrát 360stupňová videa v televizních přístrojích, přičemž navigace se bude realizovat přes jejich dálkové ovládání. Služba také umožní živá 360stupňová videa.

příloha_ovladnete_sva_data

 

TPU nové generace
Součástí konference bylo i oznámení druhé generace speciálního hardwaru TPU tensor processing unit), který je určen pro urychlení systémů využívajících strojové učení. Nově jej půjde využívat přes Google Cloud Platform, nabídne také více algoritmů strojového učení.

Byl pro vás článek přínosný?