Hlavní navigace

Copyrightové koalici vadí odkazy na pirátské weby

31. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © Rob Byron - Fotolia.com
Koalice majitelů autorských práv lobbuje u britských zákonodárců za odstranění „pirátských odkazů“ z výsledků internetových vyhledávačů.

Problémy s kontroverzními zákony nebo jejich návrhy nemají jen v USA. Podobné případy se objevují i ve Velké Británii. Pro nás jsou důležité v tom, že by mohly vytvořit precedent v rámci EU, který by mohl otevřít cestu podobným směrnicím v ostatních členských zemích.

Britské organizaci Open Rights Group (ORG) se totiž díky zákonu o svobodném přístupu k informacím podařilo získat kopii důvěrného dokumentu, v kterém majitelé autorských práv vyzývají k vytvoření dobrovolného kodexu pro internetové vyhledávače. Ten by měl zajistit, že se spotřebitelé dostanou pouze k bezpečným a legálním zdrojům zábavního obsahu.

Navrhované opatření by vedlo k úplnému odstranění odkazů na stránky jako jsou The Pirate Bay nebo isoHunt ve výsledcích vyhledávání. Na jejich místo by se dostaly certifikované weby. Provozovatelé vyhledávačů by podle návrhu také neměli stránky s nelegálním obsahem vůbec podporovat prostřednictvím reklamy nebo prodejem klíčových slov.

„Růst digitální ekonomiky v současné době brzdí všudypřítomné porušování autorských práv, čehož jsme svědky hlavně u zábavního obsahu,“ píše se například v dokumentu. „Většímu rozvoji nových legálních služeb digitálního obsahu brání fakt, že musí soupeřit s nelicencovanými stránkami obcházejícími zákony.“

Dokument byl předložen na soukromém setkání majitelů autorských práv a provozovatelů internetových vyhledávačů, které hostil britský ministr kultury Ed Vaizey 15. listopadu loňského roku. Podle organizace Open Rights Group by nicméně taková jednání měla být veřejná. „Nejenže návrh obsahuje pár nebezpečných nápadů, ale zároveň trpí těžkým demokratickým deficitem,“ varuje na blogu ORG aktivista Peter Bradwell. Celý proces by měl podle něj být zcela transparentní a sám volá po jeho důkladné analýze. Jinak prý hrozí, že se budou opakovat chyby způsobené při schvalování dokumentů ACTA, SOPA nebo PIPA.

ORG upozorňuje na několik zvlášť znepokojivých částí návrhu, jako třeba tu, podle které by šlo pirátské stránky odstranit z vyhledávačů i bez soudního příkazu. Dokument navíc nijak nespecifikuje, jakým způsobem by probíhalo posuzování legálnosti jednotlivých stránek.

Ze záznamu z jednání, který má ORG také k dispozici, vyplývá, že provozovatelé vyhledávačů chtějí na příštím setkání s majiteli autorských práv předložit vlastní návrh. ORG tentokrát nechce nechat nic náhodě a vyzývá britské Ministerstvo kultury, médií a sportu k větší transparentnosti. „Je třeba jasně stanovit, jak a kdy bude setkání probíhat a kdo se ho zúčastní. Tím dosáhneme otevřenějšího a konstruktivnějšího procesu,“ píše Bradwell.

Byl pro vás článek přínosný?