Hlavní navigace

Elon Musk se bojí Terminátora

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Generální ředitel společnosti Tesla Motors investoval do firmy zabývající se umělou inteligencí. Elon Musk říká, že chce mí kontrolu nad případným rizikem, které by z pokusů této společnost zabývá mohlo vzejít.

Elon Musk se obává, aby z pokusů vytvořit umělou inteligenci nepovstal skutečný Terminátor. Ve snaze podobnému nebezpečí zabránit už v minulosti investoval do firmy DeepMind, kterou později koupil Google, a nedávno též do sanfranciské společnosti Vicarious.

Musk řekl, že nečeká, že by se mu tyto investice vrátily, chce však mít přehled, na čem tyto firmy pracují:: „Jen si chci udržet přehled o tom, co se na poli s umělou inteligencí odehrává. Myslím, že by odsud mohlo vzejít potenciální nebezpečí," prozradil Musk televizní stanici CNBS. „Na tyhle motivy už byly natočené nějaké filmy, víte, třeba jako Terminátor," dodal s trochou nadsázky. „Rád bych se ujistil, že výsledky těchto snah budou pozitivní, ne špatné."

příloha_ovladnete_sva_data

Musk je spoluzakladatel společnosti X.com, ze které se po čase stal PayPal, v roce 2002 spoluzaložil SpaceX, první soukromou společnost, která umístila satelit na zemskou orbitu. Nejznámější je však jako zakladatel společnosti Tesla Motors, která se věnuje vývoji aut na elektrický pohon.

V březnu 2014 Musk investoval společně s Markem Zuckerbergem a hercem Ashtonem Kutcherem do Vicariousu, společnosti, která se snaží postavit neuronovou síť schopnou replikovat část mozku, jež ovládá zrak, pohyb a jazyk. Jejím hlavním cílem je podle zakladatele společnosti Scotta Phoenixe „postavit počítač, který myslí jako člověk, akorát nemusí jíst nebo spát".

Byl pro vás článek přínosný?