Hlavní navigace

Evropská komise si posvítí na obchodní praktiky Googlu

25. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia
Podle evropské komisařky pro hospodářskou soutěž je možné, že obchodní praktiky Googlu jsou nezákonné. Společnost by mohla čelit pokutě až ve výši sedmi a půl miliardy dolarů.

Evropská komise zakročila proti Googlu. Společnost prý podsouvá své vyhledávací aplikace a prohlížeč Chrome výrobcům chytrých telefonů s Androidem, jakožto nezbytnou podmínku k licencování jejích ostatních aplikací a služeb.

Google se údajně rovněž snažil výrobcům i mobilním operátorům diktovat, jakou verzi Androidu mají do svých telefonů nahrávat, a finančně motivoval ty, kteří do svých zařízení předinstalovali Google Search.

Obvinění komise má zatím podobu „souboru námitek“, jež adresují významný zdroj příjmů Googlu: peníze z reklamy generované prostřednictvím zmíněných služeb a aplikací, které společnost získává z většiny chytrých telefonů s operačním systémem Android. Ten byl v březnu v Evropě instalovaný na více než 66 % mobilních zařízení, přičemž tržní podíl Googlu na těchto zařízeních činí víc než 90 %.

Evropská komise se takto proti Googlu ohrazuje už podruhé, loni v dubnu upozorňovala na to, že výsledky vyhledávání v Chromu upřednostňují před konkurencí vlastní produkty. Komise proto teď chce prověřit, zda praktiky Googlu neodporují zákonu, mimo jiné detailním auditem smluv, které společnost uzavírá s výrobci mobilních zařízení a s operátory.

„Zajímá nás, zda požadování po výrobcích a operátorech, aby do svých zařízení předinstalovávali soubor aplikací od Googlu, než aby nechali volbu svobodně na nich, může být způsob, jak zabránit konkurenci dostat k uživatelům jiné aplikace,“ prohlásila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Podle ní jsou konkurenční vyhledávací enginy, operační systémy a webové prohlížeče za těchto okolností neschopné přirozené konkurence a z boje o zákazníka byly „uměle“ vyčleněny. „Situace není dobrá. Jednou z mých priorit je docílit toho, aby uživatelé měli přístup k celé šíři produktů a služeb.“

příloha_ovladnete_sva_data

Jestliže v důsledku následného vyšetřování Evropská komise shledá Google vinným, společnost může zaplatit pokutu až ve výši desíti procent svých celosvětových tržeb, tudíž dle loňského účtování až sedm a půl miliardy dolarů.

„Android pomohl vypěstovat významný – a hlavně dlouhodobě udržitelný – ekosystém založený na open-source softwaru a otevřené inovaci,“ reagoval nejvyšší právní zástupce Googlu Kent Walker. Podle něj je společnost připravena komisi dokázat, jak z Androidu těží jak uživatelé, tak konkurence.

Byl pro vás článek přínosný?