Hlavní navigace

Google bude vyrábět tablety a mobily, koupil totiž Motorolu

16. 8. 2011

Sdílet

Překvapením včerejšího dne se stalo oznámení Googlu, že kupuje výrobce mobilů, smartphonů a tabletů, společnost Motorola Mobility. A to za 12,5 miliardy dolarů.

Google zaplatí 40 dolarů za akcii, což je o 63 % více, než za kolik se akcie prodávaly na burze v pátek. Motorola Mobility se v poslední době intenzivně zaměřuje na smartphony a tablety s Androidem (zejm. jde o tablet Xoom či smartphony Droid) a Carolina Milanesiová, viceprezidentka pro výzkum v Gartneru, k tomu říká, že díky tomu Google bude moci více propojit vývoj Androidu s výrobou hardwaru.

Google také získá poměrně velké portfolio patentů Motoroly, které čítá asi 24 500 patentů, říká Milanesiová. Nicméně podle ní může akvizice vyhrotit vztahy s dalšími výrobce jako je HTC či Samsung, kteří se také zaměřují na mobilní přístroje s Androidem, protože se pro ně Google nyní stane de facto přímou konkurencí. Tito výrobci do Androidu již investovali nemalé peníze, takže je v zájmu Googlu si s nimi udržet dobré vztahy (jde zejména o včasné dodávání kódu chystaných verzí Androidu). Pokud by se tak nestalo, někteří komentátoři jsou přesvědčeni, že by se výrobci museli uchýlit ke konkurenční platformě Windows Phone 7 od Microsoftu.

Google také možná zrychlí vývoj tabletové verze Androidu, který neprobíhá tak rychle jako u verze pro mobily, predikuje Carolina Milanesiová. Sám Google tvrdí, že akvizice prospěje ekosystému Androidu a že zlepší konkurenci v mobilním computingu. Google dále ujišťuje, že se nic nezmění ve vývoji Androidu a že systém zůstane i nadále otevřený.

Google chce provozovat zakoupenou společnost Motorola Mobility s jejími 20 000 zaměstnanci jako nezávislou divizi. Ta se již začátkem roku oddělila od mateřské korporace a zaměřuje se na výrobu mobilních přístrojů a výbavy pro domácnost, jako jsou set top boxy či IPTV vybavení. Transakce by měla být dokončena do konce letošního nebo do začátku příštího roku.

Byl pro vás článek přínosný?