Hlavní navigace

Google podle Oraclu vědomě zneužil Javu pro své podnikání

17. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © rukanoga - Fotolia.com
Spor mezi Oraclem a Googlem, jehož předmětem je programovací jazyk Java, konečně zamířil před soud.

„Podstata celého případu tkví v tom, že Google pro své podnikání použil cizí majetek, aniž by k tomu dostal souhlas,“ prohlásil Michael Jacobs, právní zástupce Oraclu, ve své úvodní řeči k porotě. Případ se k soudu dostává po uplynutí 18 měsíců od doby, kdy byla na Google podána žaloba kvůli porušení autorských práv Oraclu na programovací jazyk Java. Problém je konkrétně v operačním systému Android, který údajně staví na několika patentech, které Oracle získal do svého vlastnictví, když koupil společnost Sun Microsystems.

Není pochyb o tom, že půjde o ostře sledovaný případ. Soudce William Alsup, který celou věc projednává, se již proto nechal slyšet, že si obě strany budou muset najít hodně dobrý důvod pro to, aby se jakékoliv důkazy předložené soudu nedostaly na veřejnost. „I kdyby šlo o recept na Coca Colu, zveřejníme ho,“ namítl Alsup. Výjimku prý neudělá ani v případě, že by zveřejnění nějaké informace mělo dehonestující účinek.

Během prvního dne soudního přelíčení šlo hlavně o vybrání jednotlivých členů poroty, Jacobsovi se nicméně podařilo protlačit svou úvodní řeč na program jednání. Google je na řadě právě dnes. Jacobs během své řeči citoval z e-mailové konverzace vedené mezi několika čelními představiteli Googlu.

Z ní podle něj jasně vyplývá, že Google si byl vědom toho, že si pro použití Javy musí licencovat její patenty. Když však vyjednávání selhala, rozhodl se i přesto Javu v Androidu použít. Použití duševního vlastnictví Oraclu tak podle něj nebylo žádným omylem. „Rozhodnutí o použití našeho duševního vlastnictví bylo učiněno na nejvyšších místech,“ tvrdí Jacobs.

V roce 2005 byl podle Jacobse Google závislý na příjmech z desktopové reklamy a rostoucí popularita smartphonů pro něj byla signálem, že potřebuje vlastní mobilní platformu, aby mohl zůstat konkurenceschopný. Google prý potřeboval Android vyvinout co nejrychleji a stejně tak potřeboval přilákat nějaké vývojáře. Jacobs tvrdí, že se mu to povedlo jen díky použití částí Javy. „Jiné společnosti jako eBay, Cisco nebo General Electric si koupily licenci, ne tak Google,“ řekl Jacobs.

K soudnímu líčení mohou být z Křemíkového údolí předvolána některá velká jména. Na seznamu svědků figurují Larry Ellison, Larry Page nebo Eric Schmidt. Oracle chce předvolat také bývalé generální ředitele společnosti Sun Microsystems Scotta McNealyho a Jonathana Schwartze.

Byl pro vás článek přínosný?