Hlavní navigace

IBM 5 in 5 pro příštích pět let

8. 1. 2017

Sdílet

 Autor: © IBM

 

Výzkumný tým IBM zveřejnil svou tradiční předpověď 5 in 5 – pět inovací, které změní technologický svět v  příštích pěti letech. Vývoj povede podle IBM k běžnému  zviditelnění světa, který lidským očím zůstával donedávna skrytý – bude se soustředit na další objevování a využití znalostí z  nano světa v  makroskopickém prostředí.
 

 

1. Umělá inteligence pomůže otevřít okno našeho duševního zdraví


Celosvětové náklady na léčbu duševních poruch jsou vyšší, než náklady na léčbu cukrovky, dýchacích potíží a rakoviny dohromady. Vědci se proto zabývají tím, jak odhalit nebezpečí duševní nemoci dříve, než se plně rozvine a způsobí nepřekonatelné potíže. Odpovědí by mohla být slova – ať už vyřčená nebo psaná.

Kognitivní senzory v domácích přístrojích a chytrých telefonech by mohly za pět let „poslouchat“ a vyhodnotit naše slova a stát se první obrannou linií našeho duševního zdraví. Využít by mohly stejný princip, jako využívají dnešní technologie při  analýze našeho online chování v  digitálním marketingu.

Ve spolupráci s  univerzitními vědci provádějí analytici IBM testy, podle nichž jen 300 slov pomůže u uživatelů odhalit pravděpodobnost budoucí psychózy. Podobně bude možné indikovat Parkinsonovu či  Alzheimerovu nemoc, Huntingtonovu chorobu, posttraumatickou stresovou poruchu nebo dokonce autismus či poruchy chování s  hyperaktivitou apod.
 
2. Hyperspektrální zobrazování a umělá inteligence nám poskytnou zrak superhrdiny


V  budoucnu nám nová zobrazovací zařízení umožní vidět dál než okem viditelné barevné spektrum. To lidem poskytne cenný vhled nebo pomůže odhalit možná rizika, která by jinak zůstala skrytá. 99,9 % elektromagnetického prostředí, v němž žijeme, nelze vidět pouhým okem.

Zařízení, která některá spektra umí zobrazit, například rentgen nebo ultrazvuk, jsou výrazně specializovaná a drahá. V  příštích letech se  ale  speciální senzory stanou daleko dostupnějšími a také přenositelnějšími. Kombinací různých spekter navíc získáme bohatší obraz. V  kombinaci s  kognitivními technologiemi jej pak bude možné využít například v  samořízených automobilech.
 
3. Makroskopy a internet věcí pomůžou porozumět komplexnosti světa

V  70. letech popsal francouzský vědec a spisovatel Joel de Rosnay mikroskop jako zařízení, které „věci nezvětšuje, ale umožňuje sledovat to, co je v  danou chvíli příliš velké, příliš pomalé a příliš složité pro naše oči. Filtruje detaily a zvětšuje to, co věci propojuje.“

Internet věcí digitalizuje řadu objektů, které denně využíváme. Ty již dnes generují obrovské množství dat a každý rok se trend zvyšuje o 30 %.
V  budoucnu nám makroskopy pomohou lépe analyzovat získaná data, porozumět situaci kolem nás a čelit problémům, jako je nedostatek potravin, pitné vody či energií.
 
4. Nanotechnologie ve zdravotnictví odhalí, že jsme nemocní, než se budeme cítit nemocní

příloha_ovladnete_sva_data


Včasná diagnóza může být klíčová pro uzdravení. Nanotechnologie pomůžou analyzovat malé biologické částice v  tělních tekutinách dříve, než pocítíme jakékoliv příznaky. Vědci v  laboratořích IBM již dnes pracují na nanotechnologiích, které detekují částice na úrovni DNA, virů či částí buněk.
 
5. Internet věcí nám pomůže rozpoznat a řešit znečišťovatele prostředí rychlostí světla


Metan je primární součástí zemního plynu, často považovaného za zdroj čistější energie. V  porovnání s  uhlím produkuje při spalování jen polovinu oxidu uhličitého. Nicméně pokud metan ještě před použitím unikne do ovzduší, absorbuje teplo ze  slunce a ohřívá atmosféru. Je považován za druhého největšího původce globálního oteplování hned po CO2. Například v  USA je únik z  ropných vrtů největším zdrojem metanu v  atmosféře. 
Během příštích pěti let umožní dostupné senzory metanu v  okolí vrtů, zásobníků a  plynovodů průmyslovým hráčům okamžitě odhalit únik metanu a s  pomocí umělé inteligence analyzovat poskytnutá data. Časem by pak technologie mohly vést ke  kontrole všech nebezpečných materiálů v  přírodě.

Byl pro vás článek přínosný?