Hlavní navigace

Jak Brexit škodí IT: Následky pocítí celá Evropa

27. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © tang90246
Celosvětové výdaje za informační technologie zřejmě stále porostou, ale Brexit růst výrazně zbrzdil. Následky pocítí celá Evropa, nejvíce však samozřejmě samotná Velká Británie.

Gartner učinil průzkum chvíli před referendem, kdy odhadoval růst ve výdajích v zemi o 1,7 procent, tedy útraty celkem za 4,401 bilion korun. Refendum však čísla změnilo.

Pokles výdajů oproti předpovědi se očekává mezi 2 až 5 procenty, spadne tak do negativních čísel, potvrdila v pátek agentura Gartner. Předpokládá, že výdaje za IT ve Velké Británii zůstanou v mínusových číslech i během příštího rok.

Hlavním důvodem pro tento pokles shrnul analytik Gartneru John Lovelock jediným slovem: „Nejistota“.

„Příštích šest měsíců půjde o vytrvalý problém,“ myslí si Lovelock o následcích Brexitu. Británii čeká nejen odstoupení předsedy vlády Davida Camerona, který by měl do října opustit svou pozici, ale také dva roky vyjednávání s Evropskou Unií ohledně specifických podmínek vystoupení.

Brexit však ovlivnil celý svět. Gartner předpokládal celosvětový nárůst výdajů o 1,5 %, nyní však tuto předpověd pozměnil na 1,2 %.

Nejvíce poklesne sektor diskrečních výdajů, tedy volných prostředků, a to jak na podnikových trzích, tak ve spotřebitelských.

Politický chaos ovlivňuje především země Evropské Unie. Ekonomickou závislost a provázanost jednotlivých zemí lze během krize vnímat jako zápor, neboť pokles ekonomické síly a stability v jedné zemi zákonitě přenese problémy i do sousedních oblastí.

Británie je na poli IT v Evropě suverénně největším hráčem – s 26 % celkových IT výdajů v západní Evropě hravě poráží Německo s 18 %, jinak největší ekonomiku. Lovelock přisuzuje tak silné výdaje v Británii primárně velmi rozšířeným podnikovým službám.

Výdaje za IT však byly v Evropě i před referendem velmi stagnantní: Pouhá 0,2 procentní body růstu. Téměř jistě se tak po Brexitu celá Evropská Unie dostane do záporných čísel.

příloha_ovladnete_sva_data

Řetězová reakce, která po Brexitu hrozí, by mohla uvrhnout Evropský IT sektor do chaosu, neboť tomu svědčí především stabilita a dostatečné výdaje nejen na inovace. Pokud by Evropskou Unii opustily další významné země, je otázkou, jak by se s tím EU vypořádala – její dlouhodobé předpovědi a pečlivé plánování by musely nahradit rychlá a suverénní rozhodnutí, aby zvládla přežít i v éře, kdy o její efektivitě začínají hromadně pochybovat mnohé členské země.

IT sektor je jen špičkou celého ledovce poklesů výdajů, ekonomické recese a chaosu na trzích a burzách.

Byl pro vás článek přínosný?