Hlavní navigace

Jak se změní Cisco s odchodem svého šéfa Chamberse?

19. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Cisco
John Chambers, nepřehlédnutelná tvář datových sítí posledních desetiletí, odchází z vedoucích pozic společnosti Cisco. Co to znamená pro její budoucnost?

Chambers, který byl dvě dekády výkonným ředitele společnosti Cisco a stal se jedním z lídrů v síťových technologiích, oznámil, že na konci roku skončí na pozici předsedy představenstva firmy Cisco.

Jeho místo, stejně jako přede dvěma lety v případě výkonného ředitele, převezme Chuck Robbins. Podle analytiků tak už nic nebude bránit přerodu Ciska  na nově koncipovanou společnost, jak to prosazuje právě Robbins.

"Robbins bude mít schopnost přesunout společnost ve směru, který chce on," říká analytik Zeus Kerravala ze společnosti ZK Research.

Chambers se stal šéfem Ciska v roce 1995, kdy do čela firmy postoupil z pozice vedoucího prodeje. V roli výkonného ředitele vydržel až do roku 2015. Během jeho šéfování stouply roční příjmy firmy z 1,2 miliardy dolarů na více než 50 miliard.

Během posledních dvou let se o provozní a strategické věcí staral právě Robbins, Chambers však stále veřejně vystupoval jménem Ciska a byl i nadále její hlavní tváří.

Robbinsovy kroky jsou však během dvou let více než výrazné. Během jeho éry Cisco mohutně investovalo do nových firem – koupilo například společnosti jako Viptela, AppDynamics, ContainerX, CloudLock, CliQr Technologies, Jasper Technologies nebo OpenDNS.

Cisco rovněž strategicky oddělila svůj hardware a software společnosti a na trh přinesla inovace jako třeba software jako služba.

příloha_ovladnete_sva_data

" Robbins přinesl do Ciska agresivní rozhodování," říká Kerravala. "Z pohledu zákazníka ulehčil nákup produktů Cisco a značně usnadnil jejich nasazení a správu."

Podle Kerravaly bude zajímavé sledovat, jak se Cisco vypořádá se zpomalením růstu trhu hardwaru sítí. Ohlášené plány ohledně síťového softwaru označovaného jako intent-based networking by v tom mohly hrát velkou roli.

Byl pro vás článek přínosný?