Hlavní navigace

Kim Dotcom brzy spustí šifrovanou službu určenou ke komunikaci

30. 12. 2014

Sdílet

 Autor: © Mega
Spoluzakladatel služby Mega Kim Dotcom připravuje spuštění novinky, která umožní šifrované chatování a volání přes internet.

„Mega již brzy zpřístupní plně šifrovanou službu umožňující video hovory, chatování a vysokorychlostní přenosy dat,“ prohlásil Kim Dotcom na Twitteru. Podle Dotcoma nová služba umožní bezpečnější chatování online, než stávající dostupná řešení.

Uživatelé se tak nebudou muset bát špehování ze strany vládních organizací. Kim Dotcom o aplikaci mluví již nějakou dobu, avšak až nyní to vypadá, že je připravena k ostrému provozu.

„Při nakládání s vašimi daty nemůžete věřit žádnému americkému poskytovateli služeb,“ dodal Dotcom s poukazem na to, že jeho společnost sídlí na Novém Zélandu. „Tito poskytovatelé totiž musejí spolupracovat s americkou vládou.“

Podle dokumentů, které minulý rok zveřejnil bývalý zaměstnanec agentury NSA Edward Snowden, americké a britské vládní agentury masivně přistupovaly k datům poskytovatelů online služeb.

příloha_ovladnete_sva_data

Dotcom neřekl, kdy bude nová služba - jež se s největší pravděpodobností bude jmenovat MegaChat – spuštěna a na žádosti o další komentář nereagoval. Šifrování v čím dál větší míře využívají i konkurenční služby.

Například Skype šifruje všechny hlasové i video hovory, přenosy zpráv a chaty. WhatsApp pak přinesl šifrování v druhé polovině tohoto roku. Pravdou však je, že tyto americké společnosti musejí v případě vydání soudního příkazu spolupracovat s tamní vládou. Kim Dotcom je v současné době na Novém Zélandu na kauci propuštěn na svobodu. Nejen tam, ale i v USA a dalších zemích Dotcom čelí obviněním z rozsáhlých porušování autorských práv.

Byl pro vás článek přínosný?