Hlavní navigace

Microsoft nabídne pozdržení aktualizací Windows 10. Jen někomu

10. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Nový build pro Windows 10 umožňuje některým uživatelům pozdržet stažení systémových aktualizací. Ocení ho hlavně ve firmách a ti, kteří platí za stažená data dle množství.

Microsoft v pondělí uživatelům Windows 10 doručil nový build, který by měl alespoň částečně utišit dlouhodobé stížnosti na způsob distribuce aktualizací systému. Tedy, zatím jen těm, registrovaným v programu Windows Insider, respektive pracují s verzí Fast Ring.

Zástupkyně společnosti, Dona Sarkar, která za Insider komunikuje navenek, build s číselným označením 15002 označila za „VELKÝ“, obsahující „spoustu změn“, z nichž některé se týkají právě samotných aktualizací.

Uživatelé tak nově mohou například pozastavit aktualizace na dobu až 35 dní. Dlouhodobé pozastavení pak bude k dispozici pouze v dražších – a především firmami využívaných – verzích Windows 10, jako jsou Pro, Enterprise a Education, na jejichž „zvýhodňování“ už si uživatelé verze Home nejspíš zvykli.

Zatím sice není zcela jasné, zda se možnost pozastavení týká všech aktualizací, Microsoft však čelil dlouhodobé kritice právě ze strany firem, které se dožadovaly možnosti zdržet instalaci především bezpečnostních patchů. To bylo dosud možné pouze prostřednictvím správcovských systémů typu Windows Server Update Services, System Center Configuration Manager (oba jsou od Microsoftu) či Shavlik Protect. Pro řadu administrátorů je přitom v rámci firem pozdržení praktickým nástrojem prevence a „kontroly kvality“.

příloha_ovladnete_sva_data

Novinkou v buildu 15002 je rovněž přidání nového typu internetového připojení pro počítače, u nichž Windows 10 registruje „měření přenosu dat“. Systém tak pozdrží stahování veškerých aktualizací, dokud zařízení nerozpozná „neměřené“ připojení, což v praxi ocení zejména uživatelé s datovými limity platící za každý stažený byte.

Veškeré novinky, které build 15002 nabízí, by měl obsahovat i příští zásadní upgrade, označovaný jako Windows 10 Creators Update. Přesné datum vydání ještě stanovené nemá, ačkoliv v minulosti se předběžně hovořilo o březnu.

Byl pro vás článek přínosný?