Hlavní navigace

Microsoft odškodnil ženu kvůli nevyžádané instalaci Windows 10

3. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft
Američanka na Microsoftu vysoudila skoro čtvrt milionu korun. Desítky v počítači nechtěla. Budou ji následovat další?

Microsoft zaplatil ženě z Kalifornie 10 000 dolarů za nevyžádaný upgrade systému na Windows 10. Počítač Teri Goldsteinové byl upgradován na Desítky loni v létě, krátce poté, co Microsoft možnost bezplatného přechodu z Windows 7, respektive 8.1 nabídl.

Podle poškozené, provozovatelky cestovní agentury, jenž počítač používala k práci, byla instalace natolik problematická, že stroj učinila prakticky nepoužitelným. Poté, co Goldsteinové nebyla schopna pomoct ani technická podpora Microsoftu, rozhodla se žena společnost zažalovat o ušlý zisk a také o částku na koupi nového počítače.

Spor vyhrála a Microsoft ji odškodnil v úvodu zmíněnou sumou, v přepočtu téměř čtvrt milionem korun. Softwarový gigant se sice proti rozhodnutí soudu nejdřív odvolal, posléze však toto odvolání stáhl. Dle svého mluvčího jakékoliv pochybení odmítá, vyměřenou škodu prý bez dalších průtahů vyplatil proto, aby se vyhnul případným nákladům dalšího řízení.

Mezitím, agresivní prosazování Windows 10 se zdá být relativně úspěšné, tempo růstu rozšíření systému je rychlejší než u kteréhokoliv z jeho předchůdců. Jak ale ukazuje i uvedený případ, taktika Microsoftu není bez poskvrny. Mnozí uživatelé ji přirovnávají k šíření malwaru, cítí se klamáni a stěžovatelů na nevyžádané instalace je plný internet.

příloha_ovladnete_sva_data

Nabídka bezplatného upgradu by měla vypršet 29. července, tedy rok od představení Desítek. Jestli se tak skutečně stane, zmizet by měly i tyto stížnosti. Někteří odborníci ale tento „stop stav“ zpochybňují, domnívají se, že Microsoft nabídku ještě prodlouží, aby dosáhl stanoveného cíle, a totiž Windows 10 na rovné miliardě počítačů do poloviny roku 2018.

Nechme se překvapit. Stejně jako je otázkou, zda bude přibývat podobných „případů Goldsteinová“ a odvážlivců, kteří se odhodlají Microsoft zažalovat. Jak se zdá, úplně marné by to být nemuselo…

Byl pro vás článek přínosný?