Hlavní navigace

Microsoft ustoupil, prodlouží podporu pro Windows 7

16. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © IDGNS Boston
Lednové prohlášení Microsoftu slibovalo konec podpory Windows 7 a 8.1 do července 2017 pro zařízení, která poběží na současné generaci procesorů Skylake firmy Intel. Pravděpodobně vlivem nátlaku zákazníků a OEM prodejců se však firma rozhodla zachovat podporu až do původně stanovených termínů: 2020 pro Windows 7 a 2023 pro Windows 8.1.

Úplný ústup z lednového plánu je pro mnohé překvapením, ostatně důvody Microsoftu byly prosté: Firma nechtěla podstupovat složitý proces, aby zaručila kompatibilitu sedm let starých Windows 7 na nejnovější architektuře Intelu.

Datum konce podpory se posunovalo již v březnu, kdy Microsoft rozhodl o konci Windows 7 v červenci 2018, tedy o rok později, než původně. Jak firma prohlásila, k 18. červenci by ona ani její partneři nemohli zaručit funkční ovladače pro podporu starších verzí Windows na novém hardwaru.

Jak u původního, tak pozměněného plánu měly navíc počítače běžící na Skylake procesoru a starších verzích Windows dostávat pouze „kritické“ bezpečnostní aktualizace – a to jen ty na speciálním seznamu Microsoftu. Některá zařízení se Skylake by tak nedostala žádné aktualizace.

Nejnovější oznámení však celé lednové prohlášení zrušilo, a tak ani tato část neplatí.

„Prodloužili jsme dobu podpory ze 17. července 2018 do konce dat podpory Windows 7 a Windows 8.1 a poskytneme veškeré relevantní bezpečnostní aktualizace,“ napsal Shad Larsen, ředitel sekce obchodního plánování Microsoftu na firemní blog.

Data konce podpory Windows 7 a 8.1 se již s největší pravděpodobností měnit nebudou; oba termíny jsou známy dlouho. 14. leden 2020 v případě Windows 7 a 10. leden 2023 u Windows 8.1.

Je dobrou zprávou pro uživatele, kteří využívají procesory Skylake a zároveň starší operační systém, že firma slíbila i dodávání všech aplikovatelných bezpečnostních aktualizací, tedy nejen těch nejnutnějších.

„Intel Core zařízení šesté generace [Skylake] s Windows 7 a Windows 8.1 budou aktualizovány všemi relevantními bezpečnostními aktualizacemi až do konce podpory obou systému,“ popisuje konkrétněji Larsen.

Jedno oznámení však Microsoft nezvrátil: U nadcházející generace procesorů Intel, architektury Kaby Lake a rovněž u nové procesorové řady AMD Bristol Ridge budou podporovány výhradně Windows 10.

Firma také náznakem uznala, že za změnu jejího postoje mohou zákazníci.

příloha_ovladnete_sva_data

„Uznáváme, že v některých případech uživatele mají takové systémy, které vyžadují delší životní cyklus,“ objevuje se v příspěvku.

Někteří OEM prodejci však rovněž původní plán kritizovali. V březnu například Lenovo naznačilo nesouhlas s postupem Microsoftu, pravděpodobně z důvodu obav ze snížení prodejů, pokud by si uživatelé nebyli jisti, zda přechod na Windows 10 do poloviny roku 2017 stihnou.

Byl pro vás článek přínosný?