Hlavní navigace

NASA vypnul svůj poslední mainframe

25. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Erik Pitty - Wikimedia Commons
Zdá se to k nevíře, ale už i NASA se dokáže obejít bez sálových počítačů. Poslední z nich odpojili v Marshallově centru vesmírných letů. Rozebrán bude do konce února.

IBM z9Na svém blogu to oznámila CIO NASA Linda Curetonová. Napsala mimo jiné: „Tento měsíc končí v NASA jedna éra výpočetní techniky. V Marshallově centru vesmírných letů vypnuli poslední mainframe v NASA, model IBM z9. Pár slov na vysvětlenou pro mladší z vás, kteří asi nevědí, co je to mainframe. Není to úplně jednoduché vysvětlování, ale zkusím to: Je to velký počítač, který se vyznačuje vysokou spolehlivostí, dostupností, zabezpečením a výkonem. Velmi dobře se hodí pro transakčně orientované aplikace, které vyžadují hodně vstupně/výstupních operací za sekundu, tedy zápis a čtení dat z datových úložišť.

Když jsem do NASA nastupovala, pracovala jsem v Goddardově centru vesmírných letů jako systémová programátorka sálového počítače, když to ještě bylo cool. Náš počítač IBM 360-95 se používal k řešení komplexních výpočetních problémů souvisejících s vesmírnými lety. Tehdy jsem hravě zvládala práci s Assemblerem IBM 360 a dodnes si pamatuju na tu neustále používanou zelenou skládačku, která obsahovala všechny informační perly o strojovém kódu. Tehdy skuteční systémoví programátoři počítali v šestnáctkové soustavě. Dneska na to na všechno máte aspoň jednu aplikaci.

Doba se ale mění. Dnes jsou mainframy velké asi jako lednička, v dřevních dobách ale dosahovaly rozměrů menšího zámku. I když NASA ten svůj poslední právě vypnul, poptávka po sálových počítačích stále přetrvává.“

V současnosti se mainframy používají například jako platforma pro provozování virtuálních serverů. IBM totiž ve svých strojích podporuje Linux, který se skvěle hodí pro virtualizaci. Tyto stroje dokáží bez výpadku pracovat několik let, ve výjimečných případech dokonce desítky let. Jejich schopnost zpracování velkého objemu dat nebyla dosud překonána, proto je o ně čím dál větší zájem například v Číně, kde státní organizace, banky, pojišťovny a podobné instituce musejí počítat s více než miliardou zákazníků, jejichž data musí umět bezpečně a spolehlivě uchovávat a zpracovávat.

Byl pro vás článek přínosný?