Hlavní navigace

Obří transakce za miliardy – Intel i HPE se zbavují svých klíčových divizí

8. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © kritchanut
Intel prodává majoritní podíl ve své bezpečnostní divizi, kterou dříve koupil jako firmu McAfee, HPE se zase zbavuje své softwarové divize. Oba transfery mají mnohamiliardovou hodnotu v dolarech.

Nadpoloviční podíl – 51 % - prodal Intel investiční firmě TPG, a to za zhruba 3,1 miliardy dolarů v hotovosti. Přitom v roce 2011 koupil firmu McAfee, která tvoří základ této bezpečnostní divize, za přibližně 7,7 miliardy dolarů.

I když je Intel známý jako výrobce čipů, tenkrát bylo důležité se soustředit na zabezpečení PC, které se ukazovalo jako zásadní. Od té doby ale došlo k velkým změnám, a zabezpečení se stále více soustřeďuje spíše v cloudu a na serverech.

Oprávněnost takové divize v Intelu se tedy postupně ztrácela – i když z tohoto nákupu Intel neměl nějaké zásadní ztráty, neměl ani žádný vyložený zisk.   

Nyní se tedy jejich současná divize Intel Security osamostatňuje a TPG slibuje masivní investice na rozvoj jejího byznysu. V čele nové firmy stane Chris Young, současný šéf Intel Security.

Co se týče HPE, tam jsme už dříve naznačovali možný prodej softwarové divize - nyní tedy jde o oficiální potvrzení transakce. Svou divizi softwaru HPE oddělí a spojí s britskou společností Micro Focus, která za to zaplatí 8,8 miliardy dolarů. Ta už přitom například vlastní známou linuxovou firmu SuSE či firmu Attachmate.

příloha_ovladnete_sva_data

HPE obdrží 2,5 miliardy dolarů v hotovosti a 50,1% podíl v nové spojené společnosti. V jejím čele stane Kevin Loosemore, výkonný předseda představenstva Micro Focus. Dokončení transakce se očekává v druhé polovině fiskálního roku 2017 HPE.

Nový krok HPE je nápadně podobný tomu, co učinila s divizi podnikových služeb, kterou spojila s firmou CSC. Někteří analytici, jak třeba Charles King z firmy Pund-IT, si myslí, že by to mohl být krok, jak firmu zeštíhlit a zefektivnit, což z ní může učinit atraktivní cíl pro případný pozdější prodej.

Byl pro vás článek přínosný?