Hlavní navigace

Proč je Pokémon Go tak populární a jaká jsou jeho rizika?

14. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Nintendo
Pokémon Go je fenomén, který za pár dní oslovil neuvěřitelně širokou vrstvu lidí – od středy do pondělí sedm a půl milionu lidí, a to jen ve Spojených státech. Po sociálních sítích se řítí jako lavina a zaujala už i mainstreamová média. Pusťme se však do malé analýzy. O co vlastně jde? Proč je hra tak masivně populární? Jaká jsou rizika?

Ve stručnosti, Pokémon Go je mobilní aplikace na Android nebo iOS (Windows Mobile prozatím není podporován), která uživatelům umožňuje chytat pokémony a cvičit je v „tělocvičnách“, umístěných přímo v reálném světě. Ano, vypadá to přesně tak, jak si myslíte: Chodíte po světě, zíráte do mobilu a chytáte pokémony. Šílené? Nepochybně. Úspěšné? Nesmírně.

Založeno na Real World Gaming Platform skupiny Niantic, Pokémon Go má před sebou, zdá se, zářnou budoucnost, přestože ve většině zemí světa musí teprve oficiálně vyjít. Oproti běžně rozšířenému mínění není Pokémon Go aplikací přímo Nintenda: Vývojáři Niantic spolupracovali s firmou The Pokémon Company, což je joint venture Nintenda, Game Freak a Creatures. Přesto však Nintendu značka Pokémon částečně patří, hodnota firmy tak po nebývalém úspěchu aplikace vyletěla strmě vzhůru.

Rozbor herní stránky věci není příliš třeba – veskrze nejde o nic tak revolučního nebo neviděného, zkrátka se musíte pokusit chytit pokémona, který ale může utéct, musíte si jej cvičit, můžete si líhnout jiné, a tak dále a tak podobně. Nutnost fyzického pohybu, vydání se do světa a interakce s realitou je ten skutečně fascinující prvek.

Proč je Pokémon Go takový úspěch?

Z dat Nintenda vyplývá, že obliba Pokémonů obecně v poslední době spíše stagnovala, ne-li mírně klesala. Avšak Pokémon Go není o současnosti, ba naopak, je o minulosti. Vzpomeňme na nesmírnou oblibu Pokémon Red and Blue, a uzavřenost konzolí Nintenda. Tehdy, 1996, šlo o obrovský úspěch. Spojme si dohromady věk tehdejší generace, jejich oblibu Pokémonů a novou (notně překvapivou) otevřenost Nintenda a Nianticu k cizímu softwaru a hardwaru, a není nad čím pochybovat.

Pokémon Go útočí na několika frontách: Nostalgii „původních“ hráčů, kteří zažili zlatou éru Pokémonů, a toto je pro ně oživením dětství. Geniální skloubení reálného světa a technologie, možné jen díky inovačnímu procesu. A v neposlední řadě také sociální prvek: Lidé se seznamují při hledání pokémonů, přátelsky bojují o místní tělocvičny pokémonů, sdílejí se světem své úspěchy. Prolnutí internetu, aplikace a reality je zde téměř dokonalé.

Kdy hra vyjde u nás?

Za krátký čas. V celé Evropě i Asii by hra měla být vydána během několika dní; již nyní je dostupná v sousedním Německu. Jediným problémem jsou nedostačující servery: Nebývale masivní nápor způsobuje trable milionům uživatelů, z nichž někteří mají problém připojit se i několik hodin.

Situace se zlepšuje jen velmi pomalu a lze předpokládat, že po přidání dalších zemí se opět zhorší. Vzhledem k bohatství „mecenášů“ aplikace se ovšem stav jistě brzy stabilizuje.

Aplikaci není problém stáhnout a získat pro sebe v nepodporovaných zemích i tak, skrze internet a neoficiální obchody s aplikacemi. Počkat těch několik málo dní a mít zajištěnu bezpečnost a podporu, se však jeví jako vhodnější varianta.

Jaká jsou rizika?

Dvojí. Rozdělme si je na rizika z nepozornosti a zločinnost.

Nepozornost

Zahraniční středoproudá i seriózní média jsou zprávami o nemístném chování hráčů plná. Uživatelé, zabraní do hry, bloudí do sexshopů a na pohřby, dostávají se na soukromá prostranství a zkrátka příliš nevěnují pozornost světu kolem sebe.

Server The Guardian například informoval, že jeden z uživatelů omylem zabloudil na velitelství slavné bikerské skupiny Hells Angels – zde už jde opravdu o život. Muzeum holokaustu ve Washingtonu je pak minimálně nevkusná lokace pro sběr virtuálních stvoření.

Nezisková společnost National Safety Council (NSC) z USA pak dokonce vydala varování, aby chodci byli obezřetní a řidiči během jízdy aplikaci nepoužívali. Že bude taková výzva nutná, se zdá až směšné.

 „Žádný závod pro získání kreslené příšerky za lidský život nestojí,“ připomíná však ve vší vážnosti NSC.

K „pij s rozumem“ se tak přidává pomyslné „pokémonuj s rozumem“.

Čísla říkají, že nejde o zbytečné puntičkářství. Jen minulý rok způsobila „nepozorná chůze,“ tedy nevnímání okolí, obvykle doprovázené zíráním do mobilního zařízení, 11 000 zranění. A to bylo před Pokémon Go.

Potvrzená zpráva o vážném zranění kvůli novým pokémonům se zatím nikde neobjevila. Vzhledem k masovosti a rozšířenosti věci je to však jen otázkou času.

Zločin

Premisa, a tedy i hlavní problém hry, je opět zmiňovaná interakce s reálným světem.

Zločinci jsou vždy velice rychlí, co se týče zneužívání chyb aplikací. První, nepochybně právě nyní oblíbenou variantou hackerů, jsou falešné verze aplikace naplněné malwarem. Nic překvapivého.

V zahraničních médiích se však objevují mnohem znepokojivější zprávy. Podle serveru The Guardian si zločinci vytvořili tzv. „beacon“, kterým nalákali uživatele na „pokestop“, kde se hráči setkávají a hrají proti sobě navzájem. V tomto falešném pokestopu však s pistolí v ruce hráče okradli.

Mírnější zločiny budou jistě také časté. Když je uživatel plně zabrán do dění na svém mobilu a okolí příliš nevnímá, jeho okradení se pro kapsáře stává až příliš snadné.

Jak se chránit?

Rozhodli jsme se Vám přinést první rady, jak se alespoň částečně ochránit, ještě před samotným oficiálním vydáním hry u nás.

Jako první je nutné bránit se phishingu a sociálnímu inženýrství. Telefonní hovory, zprávy, emaily, cokoli, aby od vás hackeři vylákali vaše osobní informace. Mnohé budou vypadat jako opravdu legitimní zprávy od prodejce. Stejně tak se jistě objeví falešné nabídky na pokémony zdarma nebo jiné bonusy. Buďte však obezřetní, prvně se ptejte a zjišťujte. Vždy je nejsnazší zkrátka se ozvat oficiální podpoře hry, co dělat, či zda je zpráva skutečně od nich. Ti poskytnou podrobnější informace.

Další dobrým pravidlem je vnímat okolní svět. Do aplikace není těžké se pohroužit a nechat se do ní plně vtáhnout, ale zkrátka to není dobrý nápad – nebezpečí číhá všude. Stačí přehlédnout otevřené víko kanálu a problém je na světě.

Dalším problémem je, že uživatelé, které během svých cest potkáte, nemusí být ti, za které se vydávají ve virtuálním světě. Toto teritorium je pro všechny nové a zločinci nebudou váhat ani den, aby zneužili dosud neprobádané možnosti nelegálního obohacení. Stejně tak si dejte pozor, abyste omylem nevniknuli na cizí, soukromí pozemek. Následky by mohly být tragické.

Uzavřeme celý článek stručným shrnutím. Pokémon Go je revoluční, geniální aplikace, která má potenciál konečně opravdu skloubit svět reálný a svět virtuální. Nepochybně přináší mnoho skvělého a přinese milionům lidí spousty hodin zábavy, je však nutné být obezřetný více, než kdykoli předtím: U běžné hry hrozí uživateli maximálně to, že mu někdo ukradne účet, zde ale klidně může jít i o život, pokud budou hráči přistupovat k aplikaci neobezřetně.

Je paradoxní, že takovou otevřenost přináší zrovna firma, která se na dlouhá léta naopak uzavírala do sebe a svých produktů.

Co Pokémon Go ještě přinese, nemůže nikdo předvídat. Určitě o tom však budeme informovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak snadno lze vložit k aplikaci škodlivý kód je vidět na tomto videu:

Byl pro vás článek přínosný?