Hlavní navigace

RIP 2016 - jaké technologie umřely?

5. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Google
Máme pro vás přehled desíti technologických projektů, pro které uplynulý rok představoval dojezd do stanice Konečná.

Loňský rok byl v technologické branži poměrně brutální. Zanikla řada ambiciózních projektů, několik uživateli oblíbených produktů se stalo dále neudržitelných a mezi velkými společnostmi došlo přinejmenším k jednomu kolosálnímu trapasu. Pojďte se s Computerworldem podívat na zařízení a technologie, na jejichž digitálním náhrobku bude svítit datum 2016.

Samsung Galaxy Note7

Nová řada oblíbené značky telefonů je ukázkou produktu, který nezastaral, ale „umřel“ takřka okamžitě po svém uvedení na trh. Kauza s vybuchujícími bateriemi byla natolik výrazná, že se Samsung rozhodl prodej telefonů ukončit. Ti, kterým Galaxy Note7 ještě neshořel, by si měli důkladně aktualizovat software a je do budoucna otázkou, zda ještě nějaké telefony z řady Note někdy uvidíme.

BlackBerry

Otazník visí i nad budoucností telefonů značky BlackBerry. Jejich výrobce loni v září oznámil, že končí s vývojem vlastního hardwaru a namísto toho se hodlá soustředit výhradně na software. Značku telefonů nově licencuje zájemcům z řad třetích stran.

Google Nexus

A do třetice telefony. Google loni oznámil konec značky Nexus (ačkoliv telefony hodlá dále podporovat). Nově však oznámil značku novou – Pixel. Ta má do budoucna nabízet prvotřídní hardware i software konkurenceschopný iPhonům, ovšem pochopitelně také za vyšší cenu.

Pebble

Po nástupu moderní éry chytrých hodinek v roce 2013 jejich prodeje postupně klesaly a obchodním těžkostem se nevyhnula ani společnost Pebble Technology vyvíjející stejnojmenné hodinky. Došlo to až tak daleko, že v prosinci loňského roku firma zažádala o insolvenci. Následně ji sice převzal konkurenční Fitbit, rozjeté projekty jako Pebble Time 2 a Pebble Core však zastavil.

Firefox OS

Mozilla nejprve ukončila projekt Firefox OS pro chytré telefony, ještě několik měsíců jej však vyvíjela pro chytré televize a další zařízení. V září však práci na vlastním operačním systému zastavila kompletně. Panasonic si tak se svými smart TV musí poradit sám a bude-li chtít se zbytkem pomoci opensourceová komunita, čeká ji bez asistence Mozilly nejspíš nelehký úkol.

Intel Atom

Smartphonovou revoluci Intel poněkud prospal a loni si společnost definitivně uvědomila, že konkurenci už v této oblasti nedožene. Zastavila tak práci na čipech Atom právě pro chytré telefony a místo toho se chce soustředit na oblasti, jako jsou drony či rozšířená realita.

Apple Thunderbolt Display

Loni v létě Apple po pěti letech zastavil vývoj monitorů Thunderbolt. V současnosti je tak poprvé od roku 1980 v situaci, kdy neprodává vlastní monitory. Mimochodem, svým zákazníkům firma doporučuje, ať sáhnou po monitorech UltraFine 5K, respektive 4K od LG.

Ara

Googlem představený koncept modulárního smartphonu, který by si uživatelé postavili na míru z jednotlivých komponentů, se od začátku jevil jako běh na dlouhou trať. Nyní je jasné, že ho společnost nedoběhne, jelikož projekt s názvem Ara ukončila.

Astoria

Už loni v únoru Microsoft skartoval projekt Astoria, který měl umožnit přenášení androidovských aplikací do Windows. Jak se ale ukázalo, proces by byl z hlediska technického provedení až příliš komplikovaný a z pohledu výkonu zase neefektivní.

příloha_ovladnete_sva_data

Picasa

Pro některé je překvapením, že Picasa – služba na editaci a uchování fotografií – vydržela tak dlouho. Absencí výraznějších aktualizací trpěla již delší dobu, teprve loni však Google začal veškeré své síly v této oblasti směřovat na vývoj nové služby Google Photos. A tak i když Picasu můžete nadále používat, s jejím dalším rozvojem nepočítejte.

Byl pro vás článek přínosný?