Hlavní navigace

Soud v Šanghaji zamítl předběžný zákaz prodeje iPadů

24. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Fantini&Rossini - Fotolia.com
Společnost Apple může prodávat iPady v Šanghaji. Tamní soud zamítl zákaz prodeje související se spory o ochrannou známku.

Apple nemusí ukončit prodej tabletů pod značkou iPad v jedné z nejvyspělejších částí Čínské lidové republiky. Místní soud totiž zamítl předběžné opatření z prosince loňského roku, podle kterého nesmí Apple prodávat iPady v celé Číně. Apple se v této zemi soudí se společností Proview o ochrannou známku iPad.


Rozhodnutí soudu znamená pro Apple důležité vítězství poté, co čínské úřady začaly zabavovat iPad ze všech obchodů společnosti v Číně. Apple má v Šanghaji tři obchody a tato oblast patří k jeho největším odbytištím v rámci ČLR. Pokud by soud zákaz prodeje nezrušil, znamenalo by to pro Apple velké ztráty.


Proview sice prostřednictvím různých dceřinných společností prodal Applu práva na tuto značku ve zbytku světa, v Číně si je ale ponechal. Nyní je v úpadku a doufá, že mimosoudním vyrovnáním nebo prodejem licence získá dostatek finančních prostředků na návrat na trh. Více informací najdete v předchozím článku na toto téma.

příloha_ovladnete_sva_data


Šanghajský soud podle názoru Applu rozhodl správně, protože Proview v současnosti nevyrábí vůbec nic a nenabízí tudíž ani žádné zboží pod značkou iPad. Zatímco před prodejnami App Store stojí lidé dlouhé fronty, aby získali iPhone nebo iPad, které jsou i v Číně velmi populární.


Apple ale ještě nemá vyhráno. Soud v Šanghaji sice předběžní opatření zrušil, dále ale čeká na závěrečné rozhodnutí vyšších soudů. Podle odborníků na čínské právo sice získal Apple určitý čas, ještě ale nemá vyhráno. Vše bude záležet na rozhodnutí soudu v Kuang-tungu. Pokud podle jeho názoru Apple skutečně porušil práva k průmyslovému vlastnictví společnosti Proview, bude ho narovnání stát poměrně dost peněz. Soud v Kuang-tungu bude případ projednávat ve středu 29. února.

Byl pro vás článek přínosný?