Hlavní navigace

Světový trh s polovodiči letos poroste výrazně rychleji

17. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Toshiba
Světový trh s polovodiči vzroste podle analytiků společnosti Gartner v roce 2018 na 451 miliard dolarů, což představuje nárůst o 7,5 % oproti předchozímu roku – tedy téměř dvojnásobně rychleji, než činil předchozí odhad.

Očekávaný růst souvisí zejména s růstem cen RAM a flash pamětí. Analytici však nevylučují ani zvýšenou poptávku po výkonných procesorech pro datová centra související s opravami bezpečnostních slabin v CPU zveřejněných 3. ledna. V každém případě se ale bude jednat o výrazně pomalejší tempo růstu než 22,2 % v roce minulém.

Ben Lee, vedoucí analytik společnosti Gartner, k vývoji polovodičového trhu uvádí: „Gartner zvýšil odhad růstu o 23,6 miliardy dolarů oproti předchozím odhadům, na trh pamětí z této částky připadá 19,5 miliardy.“ Nárůst cen pamětí pochopitelně ovlivní marže výrobců PC, chytrých telefonů a serverů – nedostatky komponent patrně povedou k nárůstu vstupních cen a dojde i k tlaku na navyšování cen koncových – trh tak bude v průběhu roku 2018 pravděpodobně kolísat.

Bezpečnostní slabiny odhalené 3. ledna se týkají prakticky všech výrobců mikroprocesorů, a tedy i všech osobních výpočetních zařízení i datových center. I když se jedná o poměrně hluboko ukrytý bezpečnostní problém, který je obtížné zneužít, potenciální vážné dopady v oblasti bezpečnosti nelze ignorovat a je třeba problém řešit.

příloha_ovladnete_sva_data

Bezprostřední náprava bude mít formu aktualizací firmware a software a může mít dopad na výkon procesorů. To může vést v krátkodobém horizontu k růstu poptávky po výkonných procesorech pro datová centra, analytici Gartner ale předpokládají, že v horizontu delším budou architektury mikroprocesorů upraveny a tím se dopad softwarových oprav na výkon zmenší,“ říká ředitel výzkumu Gartner Alan Priestley.

Bez započtení segmentu pamětí poroste odvětví polovodičů v letošním roce o 4,6 % (oproti 9,4 % v roce 2017), přičemž jeho hlavními tahouny budou FPGA (field-programmable-gate-array) čipy, optoelektronika, ASIC obvody a neoptické senzory.

Byl pro vás článek přínosný?