Hlavní navigace

Symantec se dělí na dvě nezávislé firmy

9. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © rvlsoft - Fotolia.com
Aktuálně k 10.9.: Správní rada Symanteku včera v noci rozhodla o oddělení firmy do dvou nástupnických nezávislých společností - zaměřených na bezpečnost a na správu informací. Připravujeme podrobnosti.

Původní zpráva z 9. 10.:

Symantec podle všeho vážně uvažuje nad tím, že se po vzoru Hewlett-Packard a eBay rozdělí do dvou nástupnických firem. Jedna z nástupnických firem by se měla zaměřovat na ukládání dat a druhá na bezpečnost.

S odkazem na nejmenované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Oznámení rozdělení firmy, které je podporováno jejím šéfem Michaelem Brownem, by mělo přijít v následujících několika týdnech.

Mluvčí Symantecu Kristen Batchová k celé věci uvedla pouze to, že společnost nebude komentovat spekulace.

Brown, který byl prozatimním šéfem Symantecu od března tohoto roku, byl na pozici CEO jmenován minulý měsíc. Jakmile se pozice v minulém roce ujal, příjmy Symantecu začaly v meziročním srovnání po dlouhé době opět růst.

Před Michaelem Brownem představenstvo společnosti propustilo Steva Bennetta, což byl druhým CEO za méně než dva roky, který musel svou pozici opustit. Symantec se myšlenkou rozdělení firmy na několik samostatných celků zabýval podle Bloombergu již v minulosti.

V srpnu Symantec oznámil, že příjmy za první čtvrtletí jeho fiskálního roku 2015, který skončil 4. července, dosáhly 1,7 miliardy dolarů, což je o 2 % více, než v předchozím čtvrtletí. Čistý zisk dosáhl 236 milionů dolarů, což bylo ve srovnání s posledním čtvrtletím fiskálního roku 2014 50% navýšení.

Divize Symantecu, jež se zabývá zálohováním a obnovou dat, přispěla do celkového balíku 37 % příjmů. Zbytek peněz pramenil od uživatelů bezpečnostních řešení.

Diskuze o rozdělení Symantecu se začaly objevovat od roku 2005, kdy Symantec koupil za deset miliard dolarů poskytovatele řešení k ukládání dat Veritas Software.

Symantec, jehož tržní kapitalizace se nyní pohybuje okolo 1,6 miliardy dolarů, byl v devadesátých letech jedním z průkopníků v oblasti bezpečnostních produktů.

Jeho Norton Antivirus používaly přes dvě desítky let stovky milionů uživatelů po celém světě. Časy se však mění a konkurence je velká, tudíž i tomuto americkému gigantu nakonec příjmy začaly klesat.

příloha_ovladnete_sva_data

Podobně jako Symantec uvažuje i další technologická společnost, Hewlett-Packard, viz další články z tohoto týdne. Ta má v plánu se do konce října příštího roku rozdělit do dvou firem, z nichž jedna bude prodávat počítače a tiskárny spotřebitelům a druhá se zaměří na korporátní zákazníky a služby.

Největší aukční portál světa eBay pak minulý měsíc oznámil, že jeho představenstvo schválilo, že do poloviny příštího roku oddělí do samostatné dceřiné společnosti PayPal.

Byl pro vás článek přínosný?