Hlavní navigace

Uživatelé žádají vyšetření „nekalých praktik“ Microsoftu

8. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft, IDG
Microsoft by mohl mít z agresivní strategie šíření Windows 10 legální trable.

Rozhořčení uživatelé Windows apelují na tzv. Electronic Frontier Foundation (EFF), aby prověřila agresivní přesvědčovací strategii Microsoftu, kterou se lidi snaží přimět k instalaci Windows 10. Svou výzvu se rozhodli podpořit peticí na známém petičním serveru change.org.

„Praktiky Microsoftu související s jeho nejnovějším operačním systémem jsou mírně řečeno povážlivě neetické až zákeřné,“ píše iniciátor petice Todd Kleinpaste. „Hlásí se uživatelé z celého světa, kteří byli oklamáni nebo donuceni k upgradu na Windows 10.“

A i když přidává i další výtky týkající se Desítek, petice cílí hlavně na kontroverzní přesvědčovací taktiku Microsoftu.

„Je to jako by vám někdo převlékl spodky, zatímco spíte,“ napsal v žertu jeden z komentátorů jménem Brian Tatman.

„Microsoft zašel až příliš daleko,“ přidává se další, Alan Pugh, „jeden z našich vzdálených počítačů se upgradoval bez mého vědomí, což vedlo k narušení síťového propojení, takže ten počítač je teď nepoužitelný.“

A přidávají se lidé rovněž z IT branže, kteří by teoreticky mohli mít radost z nárůstu počtu klientů.

„Množství lidí, kterým jsme museli pomoct vrátit překvapivý upgrade, v posledních šesti měsících hodně narostlo. A i když to pro nás znamená jistotu práce, pro jednotlivé uživatele to musí být jistě nepříjemné,“ píše jistý James Allerd. „Podepište proto tuto petici, abychom získali pozornost EFF a aby se začala zabývat tím, zda obchodní praktiky Microsoftu nejsou nekalé,“ vyzývá Kleinpaste.

EFF se k petici zatím nevyjádřila, dá se však předpokládat, že kauza bude mít ještě pokračování. Mimochodem, autoři petice si dali za cíl nasbírat 2500 tisíce podpisů, přičemž během čtyř dní se jim podařilo dostat na 1700.

Jednání Microsoftu by se přitom dalo označit za kontroverzní už v době, kdy Windows 10 ještě ani nebyly vydány. Sporné je hlavně fungování aplikace Get Windows 10 (GWX), která uživatele starších systémů automaticky vyzývala k „rezervaci“ Desítek, následně rovnou do počítače sama nahrávala soubory nezbytné k instalaci, sama se nahrazovala, byla-li uživatelem odstraněna, a nakonec upgrade sama plánovala.

Toto plánování přitom, jak jsme před pár dny na Computerworld.cz psali, nelze zrušit obvyklým odkliknutím křížku v pravém horním rohu formuláře, jak je léta obvyklé.

příloha_ovladnete_sva_data

Nabídka bezplatného upgradu na Windows 10 by měla vypršet 29. července a řada lidí tak očekává, že Microsoft s obtěžujícími výzvami skončí, sama společnost to ale nepotvrdila.  

 

Byl pro vás článek přínosný?