Hlavní navigace

Velká bitcoinová loupež za stovky milionů

9. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Fotolia © ulchik74
Skupina „vysoce profesionálních“ hackerů se nabourala do jedné z předních těžebních platforem a zcizili Bitcoiny za stovky milionů korun.

Hodnota Bitcoinů v posledních týdnech sice výrazně kolísá, převážně však strmě roste a hodnota ukradených mincí se odhaduje až na 80 milionů dolarů, tedy aktuálně zhruba na jednu a třičtvrtě miliardy korun.

Postiženou službou je slovinská platforma NiceHash, která už podle svých zástupců usilovně pracuje na tom, aby svým uživatelům peníze vrátila.

„Někdo nás chtěl zničit,“ uvedla společnost. Její systémy prý hackeři údajně pocházející ze zemí mimo Evropskou unii napadli ve středu kolem čtvrt na dvě ráno a za zhruba dvě hodiny už se jim podařilo krást. Případ přichází v době, kdy hodnota Bitcoinu prudce roste a někteří odborníci jsou na pochybách, zda se na trhu s digitální měnou nevytváří bublina, která v budoucnu splaskne.

příloha_ovladnete_sva_data

Šéf NiceHash Marko Kobal klienty ujistil, že je nenechá na holičkách, přesto společnost neušla ostré kritice. Vzájemný dialog navíc narušil falešný facebookový profil NiceHash, na němž kdosi šířil nepravdivé informace o krádeži.

Na trhu s kryptoměnou přitom nejde o jediný podobný případ za posledních pár měsíců. Například je to pár dní, co krádež téměř 31 milionů dolarů ohlásila společnost stojící za digitální měnou Tether a rovněž v listopadu bylo kvůli chybě v kódu „zmraženo“ 150 milionů dolarů v měně Ether.

Byl pro vás článek přínosný?