Hlavní navigace

Velké vítězství pro BlackBerry, Qualcomm prohrál soudní při

15. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Qualcomm
Celkem 815 milionů dolarů musí Qualcomm zaplatit americké elektronické firmě BlackBerry, která jej porazila v bitvě o licenční poplatky. Výsledná částka bude ještě vyšší o dosud nestanovené výdaje za právníky BlackBerry a úroky.

Qualcomm se proti rozhodnutí soudu již nemůže odvolat, akcie BlackBerry v reakci rychle poskočily o 15 % nahoru.

Pro BlackBerry jde o velké vítězství, roky se potýká s finančními problémy, které vyvrcholily odprodáním mobilní sekce firmy.

O samotném procesu je známo jen málo podrobností. Skončil již 3. března, výsledek však byl publikován až dnes. Podstatou je, že Qualcomm ve smlouvě souhlasil s určitou horní hranicí, do které se měly platit licenční poplatky. Vznikla však neshoda, zda se tato hranice týká některých velkých plateb, které BlackBerry učinilo za využití čipů Qualcommu ve svých mobilech.

Rozhodnutí přišlo v době, kdy je Qualcomm zapleten do velkého patentového soudu. Apple v lednu firmu zažaloval za údajné ilegální neproplacení miliardy dolarů za množstevní slevu a že Qualcomm pravidelně žádá peníze za licence „technologií, s nimiž nemá nic společného“.

„BlackBerry a Qualcomm mají dlouholetý obchodní vztah a zůstávají ceněnými technologickými partnery,“ říká generální ředitel BlackBerry John Chen. „Jsme spokojeni s rozhodnutím soudu v náš prospěch a zároveň se těšíme na další spolupráci s Qualcommem v oblasti zabezpečení ASIC a řešení pro automobilový průmysl.“

Odpověď Qualcommu na rozhodnutí poroty zdůrazňuje, že se spor nijak nedotkne smluv a licenčních dohod, které firma s BlackBerry má. „Ačkoli Qualcomm s rozhodnutím nesouhlasí, je pravomocné a nelze se odvolat,“ píše Qualcomm v tiskovém prohlášení.

příloha_ovladnete_sva_data

Velké soudní vítězství způsobilo 15% skok v růstu akcií BlackBerry. Od té doby, co minulý rok firma odprodala kompletně svou hardwarovou část a vzdala se mobilních telefonů, zažalovala pro porušování licencí firmy Avaya a Nokia.

Výsledná částka včetně úroků a výdajů za právníky bude zveřejněna 30. května.

Byl pro vás článek přínosný?