Hlavní navigace

VMware se spojuje s AWS – nasazení hybridních cloudů se značně zjednoduší

17. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © boscorelli - Fotolia.com
Partnerství oznámily dvě významné společnosti působící v oblasti cloudů a virtualizace – Amazon Web Services a VMware. Veřejný cloud AWS tak bude pro podniky nohem atraktivnější, neboť na něj nyní budou moci nasadit oblíbenou virtualizační platformu. A to je špatná zpráva zejména pro Microsoft a IBM.

VMware Cloud on AWS přinese na cloud optimalizované verze produktů vSphere, VSAN a NSX. Když se uživatelé rozhodnou na AWS využít prostředí VMware, dostanou kompletní SSDC balíček pro veřejný cloud.

Službu, prozatím ještě stále v technickém náhledu, bude pohánět VMware a poběží v datacentrech AWS. AWS se tak stává výrazně lákavějším pro zákazníky VMware, kteří chtějí pracovat skrze hybridní cloudové řešení.

Instance VMware na AWS cloudu budou mít mimo jiné přístup k AWS službám typu Redshift nebo S3; k využití hybridní správy nebudou zákazníci nutně potřebovat kompletní SDDC balíček VMware ve vlastním datacentru, postačí vSphere.

Generální ředitelé obou firem, Andy Jassy z AWS a Pat Gelsinger z VMware, oznámili spolupráci přímo na pódiu konference v USA. Dle obou stojí za partnerstvím především jejich společní zákazníci, kteří by rádi využívali nástroje VMware na cloudu Amazonu.

Zprvu bude služba dostupná z omezeného množství regionů, v budoucnu však pravděpodobně půjde využít všude. Zákazníci budou moci přesunout své workloady do a z AWS pomocí vSphere.

Nové služby půjde zakoupit pomocí bankovní karty nebo využitím existujícího VMware účtu. Kombinované VMware a AWS clustery budou dostupné buď pomocí měsíčního předplatného, nebo jednorázově.

Podle vyjádření Gelsingera pracovaly obě firmy na nové nabídce od začátku letošního roku. Součástí dohody je, že VMware bude preferovaný partner AWS pro privátní cloud a Amazon bude preferovaný partner VMware ve veřejném cloudu.

To může být nepříjemná zpráva pro partnery ve VMware vCloud Air ekosystému, včetně IBM nebo Microsoftu. Jedním z hlavních rozdílů mezi touto dohodou a únorovou dohodou s IBM je, že tuto službu nabízí a spravuje VMware. Jak však Gelsinger zdůraznil, IBM je ale stále „velký a důležitý partner“  pro VMware.

IBM však z oznámení radost nemělo a mluvčí společnosti se ihned po obdržení informace ke smlouvě ohradil. „IBM Cloud spolupracoval s VMware jako první a s jedním tisícem klientů již využívajícím toto partnerství je vidět, koho preferují,“ píše mluvčí Lori Bosiová v e-mailu.

Z Amazonu se uzavřením dohody stává také velký vyzyvatel Microsoftu, který schopnost hybridního cloudu dlouhodobě propaguje jako hlavní benefit jeho serverového softwaru.

příloha_ovladnete_sva_data

„Toto by mělo vytvořit výzvu pro Microsoft, protože již nadále nemůže využívat neexistenci robustní VMware veřejné cloudové alternativy jako důvodu, proč přejít od VMware ESX k Hyper-V a Azure,“ tvrdí Al Gillen, viceprezident IDC Group.

VMware chce službu pustit na testování na začátku příštího roku, obecná dostupnost se předpokládá někdy během roku 2017.

Byl pro vás článek přínosný?