Hlavní navigace

Waymo žaluje Uber za krádež obchodních tajemství

27. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Waymo
Cesta k vývoji samořiditelných aut je lemována žalobami a soudními spory. Waymo, dceřiná firma Alphabetu, tedy Googlu, nyní žaluje „lidovou taxislužbu“ Uber za údajnou krádež obchodních tajemství firmy.

Žaloba směřuje kromě Uberu také na startup, který pod Uber spadá – Otto. Ten se soustředí na vývoj samořiditelných nákladních vozů. Obě společnosti mají využívat duševní vlastnictví ukradené od Waymo.

Soudní spor podtrhuje drsný konkurenční boj, který v oblasti autonomních vozidel v současnosti probíhá. Krádeží technologie si Uber údajně výrazně uspíšil vývoj technologie systému LiDAR, který má být po devíti měsících vývoje srovnatelný s tím, jaký používá Waymo po téměř sedmi měsících výzkumu a vývoje.

„Férová obchodní soutěž plodí inovace, ale to, co se zde stalo, férové není,“ píše Waymo v žalobě.

Otto, startup zakoupený Uberem minulý rok, spoluzaložil původní zaměstnanec Waymo Anthony Levandowski, který nyní vede divizi samořiditelných automobilů Uberu.

Než s Waymo odešel, Levandowski však podle tvrzení firmy stáhl „přes 14 tisíc vysoce tajných souborů, často obsahujících užitné vzory“.

Mezi soubory se nacházel např. design LiDAR systému Waymo včetně vzoru desky plošných spojů. LiDAR je pro autonomní vozy klíčovou technologií, která jim napomáhá ve snímání okolí.

Waymo později skrze jednoho z dodavatelů zjistil, že deska plošných spojů Uberu „nese nápadnou podobnost“ s jeho vlastní. Další bývalí zaměstnanci Waymo, kteří ke konkurenci přešli, dle tvrzení firmy rovněž stahovali citlivá data.

„Věříme, že tyto činy jsou součástí organizované snahy ukrást obchodní tajemství a duševní vlastnictví Waymo,“ popisuje firma v příspěvku na blogu, který žalobu osvětluje.

Uber na obvinění zareagoval rychle. „Bereme obvinění proti zaměstnancům Otto a Uberu vážně a celý případ pečlivě prozkoumáme,“ vyjádřila se firma.

příloha_ovladnete_sva_data

Žaloba Waymo proti Uberu zahrnuje rovněž zneužití jeho patentů. Jako náhradu požaduje nezveřejněnou finanční částku a soudní nařízení proti Uberu, které by mu znemožnilo dále neférově poškozovat konkurenci.

„Stovky inženýrů Waymo strávily tisíce hodin, a naše společnost investovala miliony dolarů, do vývoje vysoce specializovaného a unikátního systému LiDAR,“ píše společnost v příspěvku na blogu.

Byl pro vás článek přínosný?