Hlavní navigace

Windows na tabletech slibují experti zářnou budoucnost

14. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © rasstock
Analytická společnost IDC v nové studii předpovídá, že Microsoft díky operačnímu systému Windows 10 získá v dalších pěti letech o poznání větší podíl na trhu s tablety.

Z nové studie IDC vyplývá, že korporace si v příštích několika letech oblíbí zařízení 2 v 1 s operačním systémem Windows 10 - běžní uživatelé však o ně příliš velký zájem mít nebudou.

„Mnoho výrobců počítačů, především Acer a Asus, se v oblasti 2 v 1 velmi činí. A odtud bude pramenit růst Windows,“ uvedl Jitesh Ubrani z IDC.

Nejviditelnějším a nejspíše i nejlépe prodávaným zařízením typu 2 v 1 je Surface Pro 3 od Microsoftu, který americký gigant nabízí jako „náhražku laptopu“ (i když klávesnici k zařízení je třeba dokoupit za 129 dolarů). Narozdíl od konkurenční analytické společnosti Gartner IDC započítává zařízení typu 2 v 1 mezi tablety a nezařazuje je do kategorie PC.

Podle nejnovějších odhadů IDC OEM (original equipment manufacturer) prodají v tomto roce 16,3 milionů kusů tabletů a zařízení typu 2 v 1 s Windows, což bude o 41 % více, než v předchozím roce. Operační systém Windows díky tomu mezi tablety získá 7% podíl na trhu.

V roce 2019 pak má operační systém Microsoftu na tabletech ovládat 14,1 % trhu. Prodej iPadů mezitím v tomto roce klesne o 5 % a v roce 2019 Apple podle odhadů IDC prodá asi stejný počet iPadů, jako letos.

příloha_ovladnete_sva_data

Ubrani si není jistý, zda Windows 10, které se mají na trhu objevit na podzim, dokáží přetáhnout běžné uživatele od konkurenčního Androidu a iOS.

„Nemyslím si, že Windows 10 na tabletech budou hrát u běžných uživatelů velkou roli,“ uvedl Ubrani. A iPad? Jeho prodeje se v příštích pěti letech podle IDC zastaví na 60 milionech prodaných kusech za rok. Tržby tedy nebudou růst ani klesat a nijak to prý nezmění ani větší 12palcový iPad.

Byl pro vás článek přínosný?