Hlavní navigace

WWDC 2014 živě: Jaké novinky můžeme očekávat?

2. 6. 2014

Sdílet

 Autor:
Dnes začíná každoroční celosvětová konference vývojářů Apple (WWDC), která bude probíhat do 6. června v americkém San Francisku. Pro Apple je to první veřejná událost od října loňského roku.

Po dlouhé odmlce proto všichni zainteresovaní od společnosti požadují nejen rozvoj stávajících produktů, ale i principiálně nové projekty. Dnes by tedy vedoucí představitelé společnosti během dvouhodinového vystoupení přenášeného do celého světa měli oznámit nějaké převratné novinky chystané alespoň do konce tohoto roku.

Zaprvé se od Applu očekává nová verze operačního systému Mac OS X, která by měla dostat pořadové číslo 10.10 a řadu novinek. Pozorovatelé očekávají velké změny v uživatelském rozhraní, které by se mělo dále přiblížit mladšímu sourozenci – mobilnímu systému iOS. Dále se předpokládá, že nový systém bude mít propracovanější multitasking a nové nástroje pro interakci s iOS.

Očekávají se samozřejmě i novinky v systému iOS. Především by měla být představena nová verze iOS 8.0 s lepší podporou multitaskingu a dalším vylepšením map a online obchodu iTunes. A samozřejmě se očekávají i informace o plánech s nedávno zakoupenou společností Beats. Bylo by logické předpokládat, že budou stávající služby Beats Music integrovány přímo do iOS.

Podle minulých ročníků lze čekat, že Apple brzy po WWDC vydá beta verze nového operačního systému, protože oficiální členové Apple Developer Progamu obdrží pravděpodobně beta verzi obou systémů co nejdříve.

Analytici také očekávají uvedení zcela nových aplikací. Objevovaly se neověřené zprávy, že Apple pracuje na programu Healthbook, který by měl udržovat přehled o různých údajích o stravě, tělesné aktivitě a dalších antropometrických údajích uživatele. Tuto aplikaci je možno očekávat ve smartphonu iPhone 6, jehož uvedení se očekává v září.

Nejzajímavějším oznámením Applu by však mohlo být představení vize „chytré domácnosti“. Podle informací deníku Financial Times představí Apple na konferenci WWDC 2014 novou softwarovou platformu, která promění iPhone v dálkové ovládání „chytré domácnosti“. Nová platforma umožní iPhonu ovládat osvětlení, klimatizaci s topením a domácí elektroniku. Pro společnost by se tato platforma mohla stát jejím prvním krokem v oboru internetu věcí.

Apple plánuje držet krok s hlavními konkurenty Googlem a Samsungem, kteří hrají významnou roli ve světě chytrých technologií. Zdroje ze společnosti tvrdí, že 2. června během zahájení konference WWDC společnost představí své vlastní chytré technologie. Během posledních šesti měsíců představili své plány všichni významní hráči v tomto oboru. Google například pracuje na vlastních chytrých termostatech, BlackBerry chystá vytvořit platformu pro zabezpečenou komunikaci zařízení M2M a Microsoft rozšiřuje cloudová řešení pro chytrá spínací zařízení.

Zasvěcenci říkají, že integrovaný systém Applu bude jednoduchý na instalaci i konfiguraci. Měl by umět ovládat širokou škálou zařízení v domácnosti. Podle odborných zpravodajů pracuje Apple na nabídce různých chytrých zařízení do domácnosti a chytré elektroniky více než rok.

Podle expertů budou systémy připojených domů poskytovat příležitosti pro prodej jiných zařízení Apple, například chytrých televizorů iTV nebo chytrých hodinek iWatch. Apple také již ohlásil CarPlay, speciální variantu systému iOS pro použití v automobilech.

FT hlásí, že v současné době má Apple skupinu vybraných výrobců, kteří se zavázali k vyrobě kompatibilního hardwaru. Tato zařízení budou v budoucnu označena značkou „Made for iPhone“. Měla by mezi ně patřit například sluchátka, domácí elektronika, elektropříslušenství nebo hudební a video systémy. Pro výrobce představí Apple certifikační systém pro ověření kompatibility s jeho chytrou platformu.

Apple již poměrně dlouho mlčí o očekávaných chytrých televizorech i svých chytrých hodinkách. Proto se nedá očekávat, že by byly představeny na letošní konferenci WWDC 2014.

příloha_ovladnete_sva_data

Přímý přenos bude vysílán na speciální stránce Applu.

 

Byl pro vás článek přínosný?