Hlavní navigace

Zakladatel MegaUploadu byl propuštěn na kauci

22. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Shutterbas - Fotolia.com
Kim Dotcom byl nakonec ve středu propuštěn na kauci. Po dvou zamítnutích dospěl novozélandský soud k názoru, že riziko úniku obviněného z ostrovů je minimální.

MegaUploadKim Dotcom byl ve vazbě kvůli z podezření z mnoha trestných činů, kterých se dopustil provozováním serveru pro sdílení souborů MegaUpload, který americké úřady odpojily od internetu. Většina z uložených souborů totiž údajně porušovala autorské zákony. USA požádaly Nový Zéland o jeho vydání, aby mohl být souzen podle amerických zákonů. Podle amerického ministerstva spravedlnosti si provozovatelé serveru vydělali 175 milionů dolarů (více než 3,25 miliardy korun) a vlastníkům autorských práv údajně způsobili škody přesahující 500 miliard dolarů (téměř 9,4 bilionů korun).


Dotcom byl zatčen při policejní přepadové akci v pronajatém sídle nedaleko Aucklandu. Kauce mu byla dvakrát zamítnuta zejména kvůli naléhání amerických úřadů, které poukazují na to, že podezřelý vlastní ještě finský a německý pas a má pravděpodobně přístup k tajným finančním zdrojům. Při třetím řízení však soudce N. R. Dawson prohlásil, že Dotcom „by musel opustit svou těhotnou ženu a tři děti a navíc přišel o všechny použitelné zdroje financí, protože všechny jeho účty po celém světě byly zmraženy.“ Podle Dawsona je sice obviněný pravděpodobně velmi bohatý, vláda USA ale neprokázala, že by měl ke svým penězům po zatčení umožněn přístup.

příloha_ovladnete_sva_data


Rezidence Kima DotcomaNovozélandské úřady zajistily celkem 59 kreditních karet na 13 různých jmen, z nichž ale bylo platných jen 21. Protože se Dotcom dříve jmenoval Schmitz, měl několik karet na toto jméno. A dále na jména „Kim Vestor“ a „Kim Tim Jim Vestor“. Od Dotcomova zatčení objevily americké úřady čtyři bankovní účty založené příbuznými jeho ženy, na žádném z nich ale nebyly uloženy žádné peníze. Dawson dále ve svém prohlášení uvedl, že pokud Dotcom uprchne do Finska nebo Německa, bude trestně stíhán v těchto zemích. „Nehrozí tedy, že by v případě útěku do jedné z těchto zemí hrozilo ukončení jeho trestního stíhání,“ napsal Dawson ve svém zdůvodnění.


Novozélandské úřady zatím nezahájily s USA jednání o vydání podezřelého. Celý proces obvykle trvá zhruba čtyři dny, na pořad jednání novozélandských soudů by ale měl přijít až v červnu. Do té doby má tedy Dotcom čas na rozmyšlenou, kam se bude ubírat jeho další životní cesta. Podle podmínek kauce nesmí používat internet, nesmí se od své rezidence vzdálit na víc než na 80 kilometrů a nesmí u něj přistávat vrtulníky.

Byl pro vás článek přínosný?